Logo

Actualidad

Inicio de curso en el ISCREB

Iniciem un nou curs a l’ISCREB. Tot i les circumstàncies en les quals ens trobem, i prenent les mesures de seguretat convenients, comencem tant els estudis presencials com els virtuals.

Leer más

¡Buen verano!

Abans de marxar de vacances us deixem amb recomanacions fílmiques que ens fan els nostres professors i una proposta de recull fotogràfic a Instagram. Bon descans, ens veiem a la tornada.

Leer más

Sociedad, litúrgia e inculturación

L’espurna que encén la flama de la tesina és la lectura d’un article a La Vanguardia en què es descriu una iniciativa que té lloc a la parròquia de Santa Anna a Barcelona i que algunes persones anomenen missa per a agnòstics.

Leer más

II Espacio Verano Sur

Un treball sistemàtic per a descobrir l’exhortació apostòlica Christus Vivit, un regal del Papa Francesc a l’Església Universal, oberta a tots els joves directament, i a qualsevol cristià indirectament, tingui l’edat que tingui.

Leer más

Sociedad plural y reto de las religiones

El llibre “Societat plural i el repte de les religions” (Ed. Pagès, 2020) parteix d’una constatació de sociologia religiosa avui dia evident. Religiosament parlant, la nostra societat ha fet un canvi extraordinari.

Leer más

Concilio africano: un sueño aplazado (I)

El missioner combonià espanyol Vicenç L. Reig, missioner a Sud-Àfrica i professor en el centre teològic de Sedara, presenta les línies històriques del camí fet per portar endavant aquest Concili.

Leer más

Filosofía y libertad

Lliure és el vent. El ventijol que visita el nostre litoral viatja sense esforç, i la ràfega que esventa el sembrat no sap de cap límit que li sigui propi.

Leer más

Covid-19 y narración bíblica

Al desembre del 2019, a la ciutat xinesa de Wuhan, s’hi identifiquen els primers casos d’una malaltia anomenada COVID-19 ocasionada per un nou tipus de coronavirus. A dia d’avui ha sigut declarada com a pandèmia per la OMS.

Leer más

El síntoma como símbolo

Anotacions sobre la conferència del Dr. Pedro Yscadar. El símbol és un element estructural de la vida psíquica. A partir de la relació entre allò simbòlic i la psicologia analítica podem construir una concepció de la persona i la malaltia.

Leer más

Signos de una espiritualidad laica

Publiquem la tesina final de José Bobadilla qui reflexiona sobre els signes d'una espiritualitat laica, una anàlisi simbòlica de textos religiosos en el marc de l'epistemologia axiològica de Marià Corbí.

Leer más

No han muerto en vano

Dolors Oller, professora de diverses assignatures a l’ISCREB, reflexiona al llarg d’aquests tres articles sobre la responsabilitat que té la persona creient davant el que està passant al Mediterrani.

Leer más

Diálogo o violencia

Avui, en la política catalana i espanyola, no parem de sentir parlar de la necessitat del diàleg per encarar el conflicte català, tot i que aquest no s’acaba d’establir mai.

Leer más

100 personajes bíblicos

Aquest llibre parla de 100 personatges bíblics que són els autèntics «patidors» de la història de la Terra (Zeus, Aaron, Moisès, Satan, David, Abraham, Maria Magdalena, Adam i Eva, reis fenicis, emperadors romans, i un llarg etcètera).

Leer más

Color púrpura

Avui, l'Església s'enfronta a grans reptes que no es resolen amb l'immobilisme, la inèrcia o la precipitació. Els cardenals poden aferrar-se al seu estatus de porprats com una prerrogativa principesca, o bé assumir el pes de la porpra.

Leer más

El pesebre bajo la escala

El pessebre s’ha instal·lat a sota l’escala del món, entre els pobres, els que no tenen res, els oblidats, els oprimits...I nosaltres, hem de saber aturar-nos al peu de l’escala i mirar allà sota, on normalment no es mira, perquè segur que allà

Leer más

Los símbolos a examen

No hi ha només la relació entre cada subjecte i la realitat, sinó sobre tot el lligam intersubjectiu que institueix un món compartit. D'aquesta manera, els símbols constitueixen una relació que permet posar en joc la dimensió social.

Leer más

Mallorca de Ramon Llull

Un grup d'una quinzena d'alumnes, de Batxillerat i DECA, ha celebrat aquest cap de setmana, la tradicional trobada presencial a Mallorca. L'eix temàtic de la trobada ha tingut com a protagonista Ramon Llull.

Leer más

El acompañamiento espiritual en las prisiones

Miguel Ángel Jiménez es va diplomar a l’ISCREB en Ciències Religioses. És jubilat i col·labora com a voluntari a la presó de BRIANS acompanyant a presos. També col·labora com a diaca a la parròquia de Sant Miquel de Molins.

Leer más

Una iglesia viva para los jóvenes de hoy

Durant aquest curs, l’ISCREB ha començat a col·laborar amb el portal de notícies de l’Església Arxidiocesana de Barcelona. Hem establert una nova secció d’articles d’opinió en la que hi participen professors, alumnes, i amics.

Leer más

Primera edición de DECA on-line en euskera

L'Institut Diocesà de Teologia i Pastoral (IDTP) i l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) apostem per la formació de mestres de religió. Entrevistem a Carlos García de Andoín, director de l'IDTP.

Leer más

Buen verano

L'ISCREB se'n va de vacances, romandrà tancant fins el dia 2 de setembre. Bon estiu amb aquesta llista de llibres recomanats pels nostres professors.

Leer más

Estamos hechos de historias

L'Església sovint ha sigut guardiana de les arts i les humanitats, i amb el Concili Vaticà II es va proclamar "experta en humanitats", em sembla que pot ser vist com un bon auguri que l'ISCREB ofereixi un Diploma en Mitologia i simbolisme

Leer más

Primer Espacio Verano Sur

Alegria i nostàlgia van ser les emocions que es van viure dimecres passat en la clausura del primer “Espai d’estiu sud” d’Espanya per a educadors en la Fe.

Leer más

El camino de Santiago, una experiencia inolvidable

Fa uns quants anys amb uns amics ens vam animar a fer el camí de Sant Jaume. Molta gent el feia i en sentíem parlar. Així que, a poc a poc, vam anar concretant i vam decidir posar-nos en marxa i preparar el munt de coses que pensàvem que farien falta.

Leer más

La permanencia de los mitos

Cada societat humana, en la complexitat del seu ara i aquí concrets, mitifica unes realitats per tal que, a través de la seva simbolització, destaquin per damunt d'unes altres.

Leer más

Las mujeres del No-Do

Carme Gil, doctora en història contemporània, ha presentat una conferència en la qual s'ha fet un repàs ràpid del paper de la dona de la postguerra, és a dir en els anys 1943-1956. En concret, de com va ser representada a les projeccions del No-Do.

Leer más

Buena fiesta de Pentecostés

La festa de Pentecosta és coneguda popularment com a Pasqua granada. Els primers fruits de la mort i resurrecció de Jesús es manifesten amb el do de l’Esperit als deixebles.

Leer más

"El Reino no solo es una cosa del más allá"

El jesuïta Josep Giménez Melià és professor a l’ISCREB. Especialista en Escatologia, ha impartit una xerrada sobre aquesta matèria en les Jornades de Teologia que organitza l’IDITEMISCREB al Seminari Diocesà de Menorca.

Leer más

Incendio en Notre-Dame

L'Iscreb lamenta l'incendi de la Catedral i uneix les seves pregàries a les dels parisencs. Eloi Aran, professor de l'Iscreb, escriu aquest article a Catalunya Religió.

Leer más

Una Semana muy Santa

La peregrina Egèria ens explica que a Jerusalem a finals del segle IV el diumenge abans de Pasqua s’hi feia una processó que anava des de la Muntanya de les Oliveres fins a la basílica.

Leer más

Los textos bíblicos y el señor de los anillos

John Ronald Reuel Tolkien va crear el seu propi mite per expressar la seva fe en l’Església catòlica, Jaume Fontbona descriu els paral·lelismes que hi ha entre els tres llibres del Senyor dels Anells i els textos bíblics.

Leer más

Gaudí, el arquitecto de Dios

Conferència organitzada per l'Associació d'Amics, Alumnes i Antics Alumnes de l'Iscreb. José Manuel Almuzara ha fet una ponència sobre l'obra de l'arquitecte Antoni Gaudí.

Leer más

Los muros del miedo

L'ésser humà és un animal de fronteres. Marquem el territori que sentim com a nostre. Ens apropiem de l'espai i ens protegim per a què altres no l'ocupin.

Leer más

Epifanía en oriente

“Celebrem un dia santificat per tres miracles: avui, l'estel va guiar els mags al pessebre; avui, a les noces, l’aigua fou convertida en vi; avui, Crist, per salvar-nos, volgué ser batejat per Joan en el Jordà”.

Leer más

Dintre del cicle de conferències sobre mitologia, el doctor Antoni Bosch-Veciana parla sobre el sentit de la vida en Homer.

Leer más

Encuentro con la Universidad Mohamed Premier

El president de la Universitat Mohamed Premier (UMP), Dr.Mohammed Benkaddour, ha arribat aquest dilluns a Barcelona per reunir-se amb Ramon Batlle, director de l'ISCREB. La intenció de la UMP és reforçar les relacions internacionals per així oferir

Leer más

Homenaje Lluís Duch

Lluís Duch (1936-2018). In memoriam. Dissabte 10 de novembre moria Lluís Duch. Nascut al barri de Gràcia de Barcelona, va abandonar els estudis de química per ingressar el 1961 a Montserrat i ser ordenat de prevere el 1969.

Leer más

Homenaje a Lluís Duch (I)

Amb motiu de la mort de Lluís Duch, intel·lectual, monjo de Montserrat i professor de l'Iscreb, volem recuperar la seva lliçó inaugural del curs 2016-17. El recordem amb afecte i compartim el dolor de la seva pèrdua amb familiars i amics.

Leer más

Arriba el Dia dels Difunts on recordem les persones difuntes, anem als cementiris i visitem la tomba dels avantpassats. Des de l’Iscreb recuperem la lectura del quadern de Cristianisme i Justícia “Les preguntes que portem a dins”, del professor

Leer más

El Dios ocultado

Oferim un espai on compartir la lectura d’aquesta obra “El Déu amagat” que cerca un diàleg crític amb la societat. El Dr. Josep Otón acompanya al grup i facilita la conversa, l’aprenentatge i el delit per llegir. Comencem el 27 d'octubre.

Leer más

Gracias Javier

Javier Velasco Arias professor de l’Iscreb. Els estudiants, professors i el personal d'administració, direcció i serveis de l’Iscreb el recordem amb afecte i compartim el dolor de la seva pèrdua amb la seva família i els seus amics.

Leer más

El present article tracta sobre el fonamentalisme, la religió i la seva connexió. En concret explica què és i es posa de manifest els diferents tipus de fonamentalismes i el seu abast d’acció.

Leer más

Els barcelonins i barcelonines que ho desitgin poden anar a la Capella del Seminari per veure de primera mà la Creu de Lampedusa

Leer más

Una nueva manera de vivir

Vivim en el món del canvi accelerat i de la complexitat; vivim en la superficialitat. No trobem temps per escoltar-nos, per anar cap al nostre interior, per sentir el clam dels més necessitats.

Leer más

Saber "leer" lo que está pasando

El moment en què estem immersos com a societat està provocant canvis en diversos àmbits de la nostra vida quotidiana que afecta la nostra manera de viure i ens planteja nous reptes que hem de saber entomar

Leer más

Año Llull

Any Llull... Apropem-nos a la figura d’aquest mallorquí, nascut l’any 1232 i mort el 1316, educat com a cavaller, trobador i terciari franciscà en la seva maduresa.

Leer más

Lección inaugural por Lluís Duch

El professor Lluís Duch serà qui conduirà la lliçó inaugural del curs 2016-17 de l'ISCREB. Parlarà sobre la situació de les transmissions en les primeres dècades del segle XXI.

Leer más

"Resurgir cuando casi no queda nada"

Una ombra d’abatiment i descoratjament ens cobreix dia a dia quan els mitjans de comunicació ens posen davant els ulls una realitat que humanament i teològica ens sobrepassa: el mar i la terra han esdevingut un turment.

Leer más

Nuevo convenio de colaboración

El curs 2016-17 comptarà amb un nou conveni de col·laboració entre l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) i la comunitat teològica evangèlica de Xile (CTE).

Leer más

Motivos para dialogar

L'Iscreb presenta un nou vídeo on tres alumnes i tres professors ens expliquen la importància de dialogar. Quins motius hi ha per fer-ho?

Leer más

Soledades

Sovint envegem aquelles persones que tenen el do de ser unes veritables relacions públiques i que, a més, tenen aparentment moltes persones amigues i conegudes.

Leer más

Pascua Florida o Pascua de Resurección

La Pasqua Florida o Pasqua de Resurrecció és la festa més important que celebrem els cristians. Sens dubte que conèixer el seu origen ens ajuda a comprendre el seu profund significat alliberador.

Leer más

Esto era y no era

El temps de Quaresma és com un viatge pel desert cap a la terra promesa. Aquest viatge però no es fa pels camins i les viles de la nostra terra, sinó a través de la geografia del nostre cor.

Leer más

Aprender a acoger

L’Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium, vol ser punt de trobada de diferents sensibilitats religioses.

Leer más

Nuevo curso monográfico on-line: La culpa

La culpa és una noció antiga i de llarguíssim recorregut en què gradualment s’hi ha anat afegint contribucions provinents de diferents disciplines i dimensions, es tracta d'un concepte d'una riquesa i d'una complexitat importantíssimes.

Leer más

Un poco más huérfanos

El P. Cebrià M. Pifarré i Clapés, monjo benedictí del Monestir de Montserrat, ens ha deixat en la vigília de l’Epifania del Senyor d’enguany.

Leer más

Cebrià Pifarré, maestro

El dimarts 5 de gener va morir, al Monestir de Montserrat, el pare Cebrià M. Pifarré, un dels savis i erudits benedictins. Pifarré era expert en els Pares de l'Església, autors grecs i llatins dels inicis del cristianisme. Vas ser professor a l'Iscreb

Leer más

Cine y transcendencia

Visionant pel•lícules hom introjecta, gairebé de forma inconscient, les qüestions essencials de l’existència humana.

Leer más

Piadas al viento

"Piulades al Vent - Pensaments d’un captaire de l’Esperit" és el nou llibre de Cinto Busquet qui va ser professor de Teologia fonamental a l'ISCREB fa un parell d'anys.

Leer más

Ràdio Estel entrevista al Iscreb

Núria Caum, sotsdirectora i cap d'estudis de l'Iscreb; i Roser Solé, professora de l'Iscreb de l'assignatura de Teologia de les Religions parlen de Diàleg Interreligiós.

Leer más

Jesús y las mujeres en los evangelios (3)

Begonya Palau, professora de l’Iscreb, ens acosta en tres articles, la relació directa de les dones amb Jesús, filles del seu temps, però protagonistes d’escenes profundes amb el Mestre. El tercer text és sobre l'amor com una força alliberadora.

Leer más

Prega-rock, en busca de una salmodia contemporánea

Aquest llibre presenta un recull i revisió de 33 cançons en relació a diferents valors o temps litúrgics, proposant-se com un recurs escaient dins de l’àmbit escolar, la catequesi, els grups de revisió de vida o l’educació en el lleure.

Leer más

Jesús y las mujeres en los Evangelios (2)

Begonya Palau, professora de l’Iscreb, ens acosta en tres articles, la relació directa de les dones amb Jesús, filles del seu temps, però protagonistes d’escenes profundes amb el Mestre. En aquest segon text escriu sobre la fe com a atreviment.

Leer más

Jesús. fisionomía humana de la misericordia divina

Hi ha estudiants que cursen les propostes formatives de l’ISCREB on-line. Entre ells, un grup de Menorca. Durant el curs es fan diverses trobades presencials. En la primera trobada presencial, Mn. Joan Febrer i Rotger parla sobre la misericòrdia.

Leer más

Forum paulino

A l'edició de 2015, Begonya Palau, professora a l'ISCREB, participa parlant de Jesús i les dones en els relats bíblics.

Leer más

II Jornada de Teología en el Jardín

Teresa Maria Lacorte Pí és doctora i especialista nacional i europea en Psicologia Mèdica. Estudia a l'ISCREB virtual i forma part del Comitè Organitzador de la Jornada de Teología al Jardí.

Leer más

X Curso de formación interreligiosa

Del 6 al 10 de juliol del 2015, al Monestir de Montserrat, es celebra el X Curs de formació interreligiosa. Aquesta edició està co-organitzada per el Diàleg Interreligiós Monàstic i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona.

Leer más

Cristianismo e Islam, mitos y realidades

Els estudiants de l’ISCREB virtual que resideixen a Mallorca s’han trobat el 25.04.2015 per a celebrar la seva jornada presencial al Monestir de Santa Magdalena (Palma). S’ha reflexionat sobre la relació entre Cristianisme i lslam.

Leer más

Ezequiel, un profeta actual

Ezequiel és el profeta de l’exili, qui dóna esperança en temps de crisi política i espiritual sense estalviar la denúncia de la violència, la injustícia, la infidelitat.

Leer más

El hijo del hombre glorificado

El concepte ‘glòria’, en hebreu kabod, designa el pes específic de la presència de Yahvé, de la seva acció. I es manifesta la seva glòria quan actua salvíficament.

Leer más

Teresa de Jesús para el siglo XXI

Avui en dia, parlar de relació d’amistat amb Déu ens sembla normal, i difícilment podria ser d’una altra manera. Tot i així, al segle XVI, parlar d’amistat amb Déu com a categoria teològica era una absoluta novetat.

Leer más

Libertad religiosa y libertad de expresión

S’ha dit i repetit en les darreres setmanes, emportats per l’emoció dels atemptats a París de fa unes setmanes, que “Charlie Hebdo” és llibertat d’expressió, democràcia, tolerància, coratge, heroisme davant la tirania.

Leer más

Conflictos y recursos naturales

Certs productes venuts per empreses europees contenen recursos naturals que financen violència i provoquen sofriment. Nosaltres, dirigents de l’Església Catòlica en el món, instem a la Unió Europea que acabi amb aquesta situació.

Leer más

“Hemos vengado al profeta Muhammad”

Refelxió de Jaume Flaquer, professor de l'ISCREB. Amb aquest crit obria foc a discreció un dels terroristes a les oficines del setmanari satíric Charlie Hebdo, una espècie de “El Jueves” francès, provocant almenys dotze morts.

Leer más

Maestros espirituales del siglo XX

Aquest febrer, Jesús Renau sj., presenta un nou curs monogràfic a l’ISCREB. El mòdul pretén dur a terme una aproximació a diversos mestres espirituals que han dut a terme la seva aportació al bagatge espiritual del cristianisme encarnat en el s.XX

Leer más

El fuego y las cenizas, reflexión de un protestante

Aquest estiu, recuperant un dels llibres que m'havia proposat acabar de llegir, vaig ensopegar amb una sentència atribuïda al músic i compositor Gustav Mahler (1860-1911), que em va fer pensar: «Tradition ist die Weitergabe des Feuers und nicht die A

Leer más

Navidad, el imaginario colectivo

Aquest és el primer article d'una sèrie que tot just comencem. Diferents professors de l'Iscreb publicaran els seus escrits cada setmana. Rosa Maria Boixareu ens parla de l'imaginari simbòlic del Nadal.

Leer más