
LAS HERIDAS DE LA DESIGUALDAD, HERIDAS DE FRATERNIDAD
Aquests mesos, marcats pel confinament i el dolor, han estat sens dubte moments propicis per a quelcom tan necessari com la introspecció i el coneixement d’un mateix. També aquesta situació està sent com un mirall que deixa veure tant la llum de la
Leer más
La araña y el mono
Tal faràs tal trobaràs. Però en aquest conte de Sierra Leone s’obren portes a una nova comprensió. Certament els protagonistes estan triats amb molta cura: una mona i una aranya. Podem trobar un parella més desbaratada?.
Leer más
Ley Celaá. Nueva propuesta de la clase de religión por itinerarios.
Lucía Montobbio –CR fa una entrevista a Raquel Pérez, dirigeix el Secretariat de la Subcomissió Episcopal d'Universitats de la Conferència Episcopal Espanyola. Ens explica en què consisteix la proposta de les noves classes de religió.
Leer más
La duda De Tomás
Manuel de Tuñas Martín, antic alumne de l’ISCREB ens parla en la seva tesina sobre Tomàs. la manifestació de fe de Tomàs ens posa sobre la pista de com s´arriba a aquesta fe en tractar-se d´una realitat transcendent.
Leer más
La psicología alquímica de C. G. Jung
Dintre del pla d’estudis del Diploma en Mitologia i Simbolisme, us convidem a aquesta conferència on-line i gratuïta, el 20 de febrer, a les 9:30h.
Leer más
Fraternidad humana, paz mundial y coexistencia común: un documento islamocristià
El Papa Francesc i Ahmad al-Tayyib, Gran Imam de la Universitat d’al-Azhar, es van retrobar a inicis de febrer de 2019 a Abu Dhabi en la conferència organitzada pel Consell de Savis Musulmans.
Leer más
"Venimos al mundo sin nada y nos vamos sin llevarnos nada"
Ramon Prat comenta el seu darrer llibre; "Anacoreta a la ciutat. La certesa intuïtiva", testament espiritual de vida
Leer más
Empieza el segundo semestre en el ISCREB
Iniciem un nou semestre a l’ISCREB. Donades les circumstàncies de la pandèmia en la qual encara ens trobem, continuem amb totes les classes en format virtual. A finals de gener i principis de febrer comença el segon període de matriculacions.
Leer más
Una Navidad más auténtica
L’actual context sanitari ens obliga a celebrar el Nadal d’una manera diferent. Haurem de ser, per motius de seguretat, més austers.
Leer más
Fratelli tutti: de socios a hermanos
La nova encíclica del Papa Francesc vol proposar una “forma de vida amb sabor a Evangeli”, com volia sant Francesc d’Assís, en qui s’inspira. Francesc ens convida a un amor que va més enllà de les barreres de la geografia i de l’espai.
Leer más
Tabor, el Dios escondido en la experiencia
De tant en tant ens convé oxigenar-nos pujant a una muntanya. El cim ens proporciona una visió panoràmica. Contemplem el nostre entorn des d’una altra perspectiva.
Leer más
Palabras de consuelo en la muerte de un ser querido
La pandèmia que patim ha posat de manifest, d’una manera diàfana, la nostra vulnerabilitat. Hi ha múltiples epifanies de la vulnerabilitat, però la mort és la més tràgica, la més expressiva.
Leer más

Moses und Aaron: la imposibilidad de empalabrar
Us convidem a la nova conferència emmarcada dins del Diploma de Mitologia i Simbolisme. 28-11-2020, a les 9 am. Tindrà un format gratuït i on-line. Impartida pel professor Josep Bracons.
Leer más
Vuelve el Festival de Cine Espiritual de Cataluña
La XVII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya se celebra del 15 al 30 de novembre, amb un cartell de 63 pel·lícules que es podran veure en sales i en línia.
Leer más
Dios en el Trabajo
Montserrat Gispert, antiga alumna de l’ISCREB ens parla en la seva tesina sobre el valor religiós del descans setmanal.
Leer más
Con el Papa Francisco
El Papa Francesc em sorprèn; em captiva la seva humilitat, serenitat i preocupació per la humanitat ferida, especialment per aquella part més feble i amb menys recursos humans per afrontar els efectes devastadors de la pandèmia
Leer más
Teología y Santidad
La festa de Tots Sants és la festa dels santificats, d'aquells que s'han deixat fecundar per l'Esperit Sant.
Leer más
El ISCREB suspende la actividad presencial hasta nuevo aviso
L’ISCREB està pendent de les indicacions de Salut en funció de com vagi evolucionant la situació. Restem a la vostra disposició per abordar qualsevol dubte o comentari que vulgueu fer.
Leer más

Se cancela la lección inaugural y vuelven las clases virtuales
Les circumstàncies que vivim han fet aconsellable la suspensió de l'acte d'inauguració del curs 2020-2021. Ha estat a contracor. Mai en la història de l’ISCREB s’ha hagut de suspendre aquesta celebració.
Leer más
Héroes y heroínas en la Grecia antigua
El Dr. Sergi Grau ha inaugurat la segona edició del Diploma d'Extensió Universitària en Mitologia i Simbologia. Ho ha fet exposant el tema "Herois i heroïnes a la Grècia Antiga".
Leer másMor el P. Hilari Raguer
La missa exequial tindrà lloc dissabte, a les 10.45h, i serà presidida pel P. Abat Josep M. Soler; es podrà seguir en directe per Montserrat TV (www.montserrattv.cat)
Leer más
Sociedad plural y el reto de las religiones, por Antoni Matabosch
En uns moments de manca de diàleg en moltes esferes de la societat, el diàleg interreligiós pot resultar útil. Religions i confessions poden aportar teoria i pràctica al diàleg polític, cultural o econòmic.
Leer más
Algunos aspectos éticos de la pandemia del COVID-19
La pandèmia de la COVID-19 ens ha colpit a tots. I seguim atrapats en la seva repercussió. Parlem de la repercussió sanitària, de la repercussió econòmica, social i política.
Leer más
Covid: nueva forma de relacionarnos
Aquesta pandèmia ens ha tocat a tots en major o menor mesura, o perquè hem patit la Covid, o perquè hem estat confinats, o perquè hem perdut éssers estimats, o perquè hem viscut el lliurament pels altres fins a l'esgotament.
Leer más
ISCREB EN PORTUGUÉS: Colaboración acadèmica con el Departamento de Teología de PUC-Río
L’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona i el Departamento de Teología de PUC-Río inicien col·laboracions acadèmiques.
Leer más
Inicio de curso en el ISCREB
Iniciem un nou curs a l’ISCREB. Tot i les circumstàncies en les quals ens trobem, i prenent les mesures de seguretat convenients, comencem tant els estudis presencials com els virtuals.
Leer más
¡Buen verano!
Abans de marxar de vacances us deixem amb recomanacions fílmiques que ens fan els nostres professors i una proposta de recull fotogràfic a Instagram. Bon descans, ens veiem a la tornada.
Leer más._Presbiterio.jpg)
Sociedad, litúrgia e inculturación
L’espurna que encén la flama de la tesina és la lectura d’un article a La Vanguardia en què es descriu una iniciativa que té lloc a la parròquia de Santa Anna a Barcelona i que algunes persones anomenen missa per a agnòstics.
Leer más

II Espacio Verano Sur
Un treball sistemàtic per a descobrir l’exhortació apostòlica Christus Vivit, un regal del Papa Francesc a l’Església Universal, oberta a tots els joves directament, i a qualsevol cristià indirectament, tingui l’edat que tingui.
Leer más
Sociedad plural y reto de las religiones
El llibre “Societat plural i el repte de les religions” (Ed. Pagès, 2020) parteix d’una constatació de sociologia religiosa avui dia evident. Religiosament parlant, la nostra societat ha fet un canvi extraordinari.
Leer más
Hogueras de San Juan: combustión cósmica y existencial
El temps, a més de cíclic, és també bipolar i, per tant, polaritzat entre el solstici d’estiu (sant Joan) i el d’hivern (Nadal).
Leer más
La pedagogía religiosa del arte románico en el norte de Aragón. Un apasionante descubrimiento.
Aquesta tesina és una eina que faciliti el descobriment de la riquesa que tenim “a l'abast de la mà”, ens trobem en un lloc privilegiat per a comprendre el que va suposar l'art romànic
Leer más
Solemnidad del Cuerpo y de la Sangre de Cristo.
En l’últim sopar Jesús va dir: "Això és el meu cos, aquesta és la meva sang". El pa no representa el Cos de Jesús, sinó que es converteix en el Cos de Jesús.
Leer más
Una mirada teológica a la pederastia en la Iglesia
Aquest fet dolorós ens convida a una reflexió teològica sobre la pregunta que molts creients ens fem: com és possible que no es fes res?
Leer más
Pentecostés en confinamiento
¿Té sentit celebrar la diada de l’Esperit, Ruaj en hebreu, en temps de pandèmia, quan el futur se’ns presenta embolcallat de negres ombres?
Leer más.jpg)
Concilio africano: un sueño aplazado (I)
El missioner combonià espanyol Vicenç L. Reig, missioner a Sud-Àfrica i professor en el centre teològic de Sedara, presenta les línies històriques del camí fet per portar endavant aquest Concili.
Leer más
Filosofía y libertad
Lliure és el vent. El ventijol que visita el nostre litoral viatja sense esforç, i la ràfega que esventa el sembrat no sap de cap límit que li sigui propi.
Leer más
¿Por qué estudiar aún el Antiguo Testamento?
A l’Antic Testament trobem la pregària de reis que han hagut d’aprendre humilitat i la pregària de pobre gent, gent com nosaltres, gent vulnerable i vulnerada.
Leer más
Conocer la diversidad religiosa
A continuació presentem dos jocs de taula que poden servir per a conèixer més les festes que hi ha als calendaris de diverses religions.
Leer más
Declaración del Consell Europeo de Líderes Religiosos sobre la Pandemia Coronavirus
L'ISCREB dona suport a aquest manifest del Grup de Treball Estable de Religions (GTER)
Leer más
Libros por Sant Jordi
Durant aquesta diada hem rebut títols que recomanen els professors i professores de l'ISCREB
Leer más
La muerte de Jesús, solidaria del dolor del mundo
La reflexió teològica sobre la mort de Jesús té en consideració diferents elements que presos en el seu conjunt venen a formar un únic gran marc d’interpretació: la mort de Jesús va ser per amor.
Leer más
La Pascua fundamenta la esperanza y nos dice "no tengáis miedo"
Estem vivint una Pasqua excepcional en la qual, com diu el Ramon M. Nogués en el seu escrit "Pasqua Interior", a causa del confinament per la pandèmia, no tenim la celebració comunitària, i per viure la Pasqua "només" tenim l'Evangeli.
Leer más

Alianza del Espíritu para una humanidad en crisis
Afirmar que vivim en un món en crisi ja no es sinònim de semblar un profeta apocalíptic, un líder messiànic, un polític populista d'esquerres o un ancià amb malenconia repetint que qualsevol temps passat va ser millor.
Leer más
Josep Otón: una trayectoria intelectual para dar razón de la esperanza cristiana
En el volum 281 del núm 1444 (2020) març-abril de la revista científica Razón y Fe, Felipe J. de Vicente Algueró, catedràtic Emèrit d'Història, descriu la trajectòria intel·lectual del professor Josep Otón.
Leer más
Covid-19 y narración bíblica
Al desembre del 2019, a la ciutat xinesa de Wuhan, s’hi identifiquen els primers casos d’una malaltia anomenada COVID-19 ocasionada per un nou tipus de coronavirus. A dia d’avui ha sigut declarada com a pandèmia per la OMS.
Leer más
Carta pastoral del Card. Omella con motivo del coronavirus
El coronavirus ha posat en estat d’alerta el nostre món: l’economia, la política, la religió, la sanitat pública, les escoles i universitats
Leer más
El ISCREB suspende toda la actividad presencial a causa del coronavirus (Covid 19)
Seguint les directrius del Departament de Salut i Ministeri de Sanitat no es realitzaran les classes presencials, ni la jornada presencial prevista pel 18 d'abril pels alumnes virtuals de la seu de Barcelona.
Leer más
El síntoma como símbolo
Anotacions sobre la conferència del Dr. Pedro Yscadar. El símbol és un element estructural de la vida psíquica. A partir de la relació entre allò simbòlic i la psicologia analítica podem construir una concepció de la persona i la malaltia.
Leer más
Signos de una espiritualidad laica
Publiquem la tesina final de José Bobadilla qui reflexiona sobre els signes d'una espiritualitat laica, una anàlisi simbòlica de textos religiosos en el marc de l'epistemologia axiològica de Marià Corbí.
Leer más
El ISCREB presenta la revista Horitzó
L’ISCREB ha iniciat una nova línia editorial a partir de la publicació de la revista Horitzó, una revista científica centrada en l'àrea de les Ciències de la Religió.
Leer más
No han muerto en vano
Dolors Oller, professora de diverses assignatures a l’ISCREB, reflexiona al llarg d’aquests tres articles sobre la responsabilitat que té la persona creient davant el que està passant al Mediterrani.
Leer más
Diálogo o violencia
Avui, en la política catalana i espanyola, no parem de sentir parlar de la necessitat del diàleg per encarar el conflicte català, tot i que aquest no s’acaba d’establir mai.
Leer más
100 personajes bíblicos
Aquest llibre parla de 100 personatges bíblics que són els autèntics «patidors» de la història de la Terra (Zeus, Aaron, Moisès, Satan, David, Abraham, Maria Magdalena, Adam i Eva, reis fenicis, emperadors romans, i un llarg etcètera).
Leer más
F.Xavier Parés y Vicent Igual
L'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona lamenta la pèrdua de Mn.Francesc Xavier Parés (17-02-2020), i de Vicent Igual (13-02-2020).
Leer más
Comentario de libro Ecología integral y supervivencia
D'aquest llibre destaco la prosa directa, el llenguatge clar i entenedor, el plantejament reflexiu i la invitació a la conversió ecològica.
Leer más
Color púrpura
Avui, l'Església s'enfronta a grans reptes que no es resolen amb l'immobilisme, la inèrcia o la precipitació. Els cardenals poden aferrar-se al seu estatus de porprats com una prerrogativa principesca, o bé assumir el pes de la porpra.
Leer más
La Iglesia hacia el Islam: 800 años de la visita de san Francisco de Asís al sultán al-Malik Muhammad Al Kamil
En ocasió de la celebració del 8è centenari de l'encontre entre Sant Francesc i el Sultà Al Malik Muhammad Al Kamil, a l'illa egípcia de Damieta, l'Associació d'Antics Alumnes, Amics i Alumnes de l'ISCREB convida al professor Xavier Garcia i Farràs
Leer más
Presentación del libro "Ecología integral y supervivencia"
Publiquem en aquesta entrada els parlaments de la presentació del llibre de Dr.Matabosch que va tenir lloc ahir, a les 19h., a l'Ateneu Barcelonès.
Leer más.jpg)
Cómo acercar la realidad de África a la Iglesia europea
El primer impuls per escriure sota l’encapçalament que precedeix és voler donar tot un reguitzell de normes, lleis i pautes que ens deixin més o menys satisfets, i una mica convençuts, de vés a saber què.
Leer más
Jóvenes movilizados en la calle
Hi ha ràbia i frustració, però també esperança; el missatge no és «no hi ha futur i tot és un desastre», sinó «activa't, va, som-hi»".
Leer más
Palabras Divinas. Una introducción a la escritura jeroglífica.
Pilar Casals, professora de l’ISCREB, ens parla sobre la importancia d’estudiar Egipci Clàssic. Curs que començarà a fer al febrer, proposta de l’entitat amiga Escola de Llengües Clàssiques.
Leer más
La doctrina del amor según Ibn al ‘Arabi
Ibn ‘Arabi assenyala com n’és de difícil definir l’amor. Tan sols és possible albirar-lo a partir de les empremtes que deixa en els amants i els fruits que produeix en ells.
Leer más
El pesebre bajo la escala
El pessebre s’ha instal·lat a sota l’escala del món, entre els pobres, els que no tenen res, els oblidats, els oprimits...I nosaltres, hem de saber aturar-nos al peu de l’escala i mirar allà sota, on normalment no es mira, perquè segur que allà
Leer más
Una Iglesia que se compromete con los niños
Institucions, congregacions, ordes, religiosos i laics que han posat la seva vida al servei dels més petits.
Leer más
Los símbolos a examen
No hi ha només la relació entre cada subjecte i la realitat, sinó sobre tot el lligam intersubjectiu que institueix un món compartit. D'aquesta manera, els símbols constitueixen una relació que permet posar en joc la dimensió social.
Leer más
Antoni Matabosch: “La humanidad no somos Dios, ni amos de nada”
Antoni Matabosch reflexiona en aquesta entrevista sobre com ens hem de posicionar els cristians en l'àmbit ecològic.
Leer más
"El adviento nos ayuda a vivir a fondo nuestra condición de bautizados"
L'advent ha començat i Jaume Aymar, professor de l'ISCREB, proposa aquesta reflexió a partir de les lectures de l'arca de Noè i la carta de Sant Pau als cristians de Roma.
Leer más
La relación de los cristianos con la naturaleza
Andoni Aguirre, ex alumne de l'ISCREB, escriu a la seva tesina sobre com el concepte teològic de l'Encarnació Profunda pot ajudar als cristians a articular la seva relació amb el món natural.
Leer más
La muerte desde el punto de vista de diferentes tradiciones religiosas
Novembre sempre comença amb la celebració de Tots sants on recordem els nostres avantpassats. Tots sants està íntimament lligada a la celebració de l’endemà, el Dia dels Morts. Alícia Guidonet escriu sobre com les diverses religions veuen la mort
Leer más
Mallorca de Ramon Llull
Un grup d'una quinzena d'alumnes, de Batxillerat i DECA, ha celebrat aquest cap de setmana, la tradicional trobada presencial a Mallorca. L'eix temàtic de la trobada ha tingut com a protagonista Ramon Llull.
Leer más
La Muestra de Cine Espiritual, instrumento de tolerancia y reconciliación
Comença un nou cicle de cinema espiritual. La XVI mostra s'inicia el 15 de novembre i acaba el 30. Es projectaran 24 pel·lícules en 45 sales de 17 ciutats de Catalunya. A més a més, com a novetat, la iniciativa arriba a centres educatius de justícia
Leer más
La diversidad religiosa en las aulas
Oriol Ràfols adverteix: “Cal estar molt alerta: presentar la diversitat religiosa només com a resultat de la immigració no és exacte.”
Leer más
El Dr. Joan Torra i Bitlloch, nuevo decano de la Facultat de Teologia de Catalunya
Joan Torra és el nou degà de la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC). Substitueix en el càrrec al Joan Planellas, que el passat 4 de maig va ser nomenat arquebisbe metropolità de Tarragona.
Leer más
El acompañamiento espiritual en las prisiones
Miguel Ángel Jiménez es va diplomar a l’ISCREB en Ciències Religioses. És jubilat i col·labora com a voluntari a la presó de BRIANS acompanyant a presos. També col·labora com a diaca a la parròquia de Sant Miquel de Molins.
Leer más.jpg)
Nuevas formes de pareja y família: ¿cómo interpelan a la Iglesia?
Mn. Gaspar Mora, doctor en Teologia Moral i professor de Moral de l’amor i de la sexualitat a l'ISCREB, reflexiona sobre els desafiaments que viu l’Església en el tema del matrimoni i de la parella.
Leer más
Las humanidades en una sociedad tecnológica
Antoni Bosch -Veciana escriu sobre “Les humanitats en una societat tecnològica” a la secció d’articles d’opinió del portal de l’Arxiprestat de Barcelona.
Leer más
Una iglesia viva para los jóvenes de hoy
Durant aquest curs, l’ISCREB ha començat a col·laborar amb el portal de notícies de l’Església Arxidiocesana de Barcelona. Hem establert una nova secció d’articles d’opinió en la que hi participen professors, alumnes, i amics.
Leer más
Joan-Andreu Rocha: “El diálogo interreligioso y la comunicación intercultural apuntan hacia una colaboración prometedora"
Dr.Joan-Andreu Rocha Scarpetta ha pronunciat la conferència inaugural del curs 2019-20 de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), sota el títol El diàleg interreligiós en el context de la comunicació intercultural.
Leer más.png)
Primera edición de DECA on-line en euskera
L'Institut Diocesà de Teologia i Pastoral (IDTP) i l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) apostem per la formació de mestres de religió. Entrevistem a Carlos García de Andoín, director de l'IDTP.
Leer más
Acto académico inaugural del curso 2019-20
El diàleg interreligiós en el context de la comunicació intercultural
Leer más
El estudio de los símbolos del Círculo Eranos
El dia 5 d'octubre a les 11h, el Dr. Antoni Pou i Muntaner presentarà una conferència, oberta i gratuïta, sobre l'estudi dels símbols al Cercle Eranos.
Leer más
5 Claves de Santo Tomás de Aquino para los retos del mundo actual
L'ISCREB i la Universitat FASTA de Buenos Aires organitzen un seminari on-line gratuït per respondre a qüestions que afecten la nostra existència humana. Inscripcions obertes.
Leer más
Inicio de curso en el ISCREB
Estudis de Teologia, Bíblia, i Mitologia i Simbologia (presencials i per internet)
Leer más
Buen verano
L'ISCREB se'n va de vacances, romandrà tancant fins el dia 2 de setembre. Bon estiu amb aquesta llista de llibres recomanats pels nostres professors.
Leer más.jpeg)
XIV curso de Formación interreligiosa: el Jainismo y la actualidad de los Derechos Humanos
De l’1 al 5 de juliol ha tingut lloc la XIV edició del Curs de Formació Interreligiosa al Monestir de Montserrat. S’ha comptat amb la presència d’Agustí Pániker i Juan Manuel Cincunegui que han parlat sobre el Jainisme i l'actualitat dels ddhh.
Leer más
Estamos hechos de historias
L'Església sovint ha sigut guardiana de les arts i les humanitats, i amb el Concili Vaticà II es va proclamar "experta en humanitats", em sembla que pot ser vist com un bon auguri que l'ISCREB ofereixi un Diploma en Mitologia i simbolisme
Leer más
Relaciones de hermanos, clave teológica para el diálogo interreligioso del s.XXI
Entrevistem a M. Teresa Pasadas sobre la seva tesina, en les seves respostes podreu avançar alguns continguts sobre els que podreu llegir en les seves pàgines. La tesina la trobeu enllaçada al final del document.
Leer más
Nuestros vecinos de otras religiones: ¿qué se puede hacer desde la parroquia?
El segle XXI ha canviat la fesomia de la societat en molts aspectes. Des del Concili Vaticà II, l’Església ha pres plena consciència de que no hi ha convivència possible sense respecte a l’altre.
Leer más
Primer Espacio Verano Sur
Alegria i nostàlgia van ser les emocions que es van viure dimecres passat en la clausura del primer “Espai d’estiu sud” d’Espanya per a educadors en la Fe.
Leer más
El camino de Santiago, una experiencia inolvidable
Fa uns quants anys amb uns amics ens vam animar a fer el camí de Sant Jaume. Molta gent el feia i en sentíem parlar. Així que, a poc a poc, vam anar concretant i vam decidir posar-nos en marxa i preparar el munt de coses que pensàvem que farien falta.
Leer más
La permanencia de los mitos
Cada societat humana, en la complexitat del seu ara i aquí concrets, mitifica unes realitats per tal que, a través de la seva simbolització, destaquin per damunt d'unes altres.
Leer más
Nuestros vecinos de otras religiones: ¿qué podemos hacer desde la parroquia?
L'Iscreb col·labora amb el Secretariat Diocesà de Relacions Interreligioses de l'Arquebisbat de Barcelona en aquest nou curs presencial.
Leer más
Las mujeres del No-Do
Carme Gil, doctora en història contemporània, ha presentat una conferència en la qual s'ha fet un repàs ràpid del paper de la dona de la postguerra, és a dir en els anys 1943-1956. En concret, de com va ser representada a les projeccions del No-Do.
Leer más
Buena fiesta de Pentecostés
La festa de Pentecosta és coneguda popularment com a Pasqua granada. Els primers fruits de la mort i resurrecció de Jesús es manifesten amb el do de l’Esperit als deixebles.
Leer más
Ecología en Santa Clara de Asís
Camp d’investigació des de l’ecologia integral que resta obert a noves investigacions i a nous temes, com pot ser l’ecofeminisme.
Leer más
"El Reino no solo es una cosa del más allá"
El jesuïta Josep Giménez Melià és professor a l’ISCREB. Especialista en Escatologia, ha impartit una xerrada sobre aquesta matèria en les Jornades de Teologia que organitza l’IDITEMISCREB al Seminari Diocesà de Menorca.
Leer más
Antoni Matabosch ingresa a la Real Académia
Antoni Matabosch, catedràtic emèrit i ex director de l'ISCREB, ingressa a la Reial Academia
Leer más
Jesús en las religiones como elemento para el diálogo interreligioso
Aquesta tesina aporta elements que permeten comprendre la història de les religions com a obra de l’Esperit que, malgrat la limitació de les concepcions filosòfiques amb les que s’expressen, sosté la defensa de la vida i la lluita contra el mal.
Leer más
Mujeres cristianas, almas rebeldes
Des de Mallorca envien aquesta crònica sobre la trobada presencial semestral
Leer más
Por qué buscáis entre los muertos a aquel que vive
Fou la pregunta del matí de la primera Pasqua.
Leer más
El Iscreb lamenta los atendados de SriLanka
El centre s'adhereix al manifest comunicat pel GTER
Leer más
Incendio en Notre-Dame
L'Iscreb lamenta l'incendi de la Catedral i uneix les seves pregàries a les dels parisencs. Eloi Aran, professor de l'Iscreb, escriu aquest article a Catalunya Religió.
Leer más
Una Semana muy Santa
La peregrina Egèria ens explica que a Jerusalem a finals del segle IV el diumenge abans de Pasqua s’hi feia una processó que anava des de la Muntanya de les Oliveres fins a la basílica.
Leer más
800 años del convento de Santa Caterina
Amb ocasió del jubileu de 800 anys del convent de Sta.Caterina verge i màrtir de Barcelona, els Dominics i l'Iscreb organitzen una sèrie de Jornades formatives a les que esteu convidats.
Leer más
Horarios IV Jornada Presencial
El 6 d'abril es celebra la jornada presencial pels alumnes de Batxillerat i Llicenciatura virtuals.
Leer más
De la Biblia a la Familia
La biblista Claustre Soler exposa com "l'ésser humà en comunió és la imatge i la resposta de la humanitat de Déu"
Leer más
Osiris, el sentido de la vida en Egipto a través del mito
El 6 d'abril, a les 10:30h, a la Sala sant Jordi, Pilar Casals ha parlat del mite d'Osiris. Aquest és reflex de com respirava i bategava l’antiga civilització egípcia.
Leer más
Visita al santuario Sant Josep de la Muntanya
Demà és sant Josep, i l’Associació d’Amics, Alumnes i Antics Alumnes de l’Iscreb s’ha volgut avançar a la celebració visitant el santuari de Sant Josep de la Muntanya.
Leer más
Venezuela, petróleo y libertad
La nació veneçolana porta uns anys submergida en una crisi social, política i econòmica de difícil solució.
Leer más
Jornada Presencial DECA
El 9 de març es celebra la jornada presencial dels estudiants de la DECA aquí teniu els horaris.
Leer más.jpeg)
Joaquim Fernández: "Un encuentro profundo, un diálogo sincero con el otro"
L'Acadèmia Europea de les Religions és una iniciativa d'investigació sostinguda pel Parlament Europeu des de la que s'ofereix una plataforma d'intercanvi entre diferents membres de grups que estudien les religions.
Leer más
La iconoclasia en la abstracción y el atonalismo. Kandinsky y Schönberg
El propòsit d'aquest treball ha estat assenyalar la relació entre les tradicions iconoclastes, tant la jueva com la bizantina, i les obres de dos autors que pertanyen a les mateixes, crucials per a la comprensió de l'art contemporani.
Leer más
El Pueblo te hizo santo
Crònica de la canonització de Mons.Óscar Romero i proposta de curs monogràfic sobre la seva vida.
Leer más
Inteligencia múltiple en la clase de religión
Howard Gardner destaca que les persones tenim 8 intel·ligències enlloc d’una com es proposava fins fa un temps. Yolanda Otal ens en parla.
Leer más.jpg)
Los textos bíblicos y el señor de los anillos
John Ronald Reuel Tolkien va crear el seu propi mite per expressar la seva fe en l’Església catòlica, Jaume Fontbona descriu els paral·lelismes que hi ha entre els tres llibres del Senyor dels Anells i els textos bíblics.
Leer más
Visita a la basílica de la Sagrada Familia
L’Associació d’antics alumnes de l’Iscreb ha realitzat una visita a la Basílica de la Sagrada Família acompanyada d’una guia d’excepció.
Leer más

La penúltima bondad: ensayo sobre la vida humana
"Res té més sentit que l'empara i la generositat" / "El mal és molt profund però la bondat encara ho és més"/ "Des de sempre la gent senzilla sap que val la pena resistir." Aquestes són algunes de les frases.
Leer más
Gaudí, el arquitecto de Dios
Conferència organitzada per l'Associació d'Amics, Alumnes i Antics Alumnes de l'Iscreb. José Manuel Almuzara ha fet una ponència sobre l'obra de l'arquitecte Antoni Gaudí.
Leer más
Los muros del miedo
L'ésser humà és un animal de fronteres. Marquem el territori que sentim com a nostre. Ens apropiem de l'espai i ens protegim per a què altres no l'ocupin.
Leer más
Epifanía en oriente
“Celebrem un dia santificat per tres miracles: avui, l'estel va guiar els mags al pessebre; avui, a les noces, l’aigua fou convertida en vi; avui, Crist, per salvar-nos, volgué ser batejat per Joan en el Jordà”.
Leer más

Dintre del cicle de conferències sobre mitologia, el doctor Antoni Bosch-Veciana parla sobre el sentit de la vida en Homer.
Leer más.jpg)
Encuentro con la Universidad Mohamed Premier
El president de la Universitat Mohamed Premier (UMP), Dr.Mohammed Benkaddour, ha arribat aquest dilluns a Barcelona per reunir-se amb Ramon Batlle, director de l'ISCREB. La intenció de la UMP és reforçar les relacions internacionals per així oferir
Leer más
Tesina: Bhakti, el camino de la devoción
El bhakti, o el servei amorós i devocional a Déu, impregna tota la vida espiritual hindú.
Leer más
Recull: conferència sobre l'ordre dels mercedaris
La darrera activitat que l’Associació d’Alumnes, Antics Alumnes i Amics de l’ISCREB ha realitzat ha estat convidar al Pare Carod a parlar de la tasca de l'ordre mercedaria amb els presos i famílies. Aquí en teniu un resum.
Leer más
Tiempo de esperanza y de nuevos inicios
Agraïm l'any litúrgic que acaba i obrim les mans al nou que comença. És l'Advent!
Leer más
Homenaje Lluís Duch
Lluís Duch (1936-2018). In memoriam. Dissabte 10 de novembre moria Lluís Duch. Nascut al barri de Gràcia de Barcelona, va abandonar els estudis de química per ingressar el 1961 a Montserrat i ser ordenat de prevere el 1969.
Leer más
Homenaje a Lluís Duch (I)
Amb motiu de la mort de Lluís Duch, intel·lectual, monjo de Montserrat i professor de l'Iscreb, volem recuperar la seva lliçó inaugural del curs 2016-17. El recordem amb afecte i compartim el dolor de la seva pèrdua amb familiars i amics.
Leer más
Josep Otón pronuncia la lección inaugural del curso 2018-2019 del ISCREB con el título "¿Un Dios Transparente?"
“Plantejar si Déu és transparent o no pot ser una gosadia o un intent legítim de parlar de la fe”
Leer más
Arriba el Dia dels Difunts on recordem les persones difuntes, anem als cementiris i visitem la tomba dels avantpassats. Des de l’Iscreb recuperem la lectura del quadern de Cristianisme i Justícia “Les preguntes que portem a dins”, del professor
Leer más
El Dios ocultado
Oferim un espai on compartir la lectura d’aquesta obra “El Déu amagat” que cerca un diàleg crític amb la societat. El Dr. Josep Otón acompanya al grup i facilita la conversa, l’aprenentatge i el delit per llegir. Comencem el 27 d'octubre.
Leer más
El Arco Iris: Gn. 9, 12-16
Javier Velasco, in memoriam: “una gota en la direcció indicada perquè el fenomen es produeixi”
Leer más
Gracias Javier
Javier Velasco Arias professor de l’Iscreb. Els estudiants, professors i el personal d'administració, direcció i serveis de l’Iscreb el recordem amb afecte i compartim el dolor de la seva pèrdua amb la seva família i els seus amics.
Leer más
El Iscreb apuesta por la formación continua del profesorado
Interessats a qualificar encara més a aquest col·lectiu, i coordinats amb la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, hem assumit el repte d'oferir cursos semipresencials
Leer más
Aprende la realidad latinoamericana
L’ISCREB i la UCA s’uneixen per presentar un nou màster en Teologia Llatinoamericana
Leer más
Tesina: La Doble Pertenencia Religiosa. Reto para el pensamiento cristiano
En el món en que vivim, on la pluralitat cultural i religiosa és present arreu, alguns cristians, pocs, afirmen sentir-se profundament cristians i, alhora, sentir que pertany a una altre religió o corrent espiritual.
Leer más
ENTREVISTA a Pitu Pujol: "La cruz ha servido al cristianismo para marcar hitos, términos y direcciones todo cristianizando elementos paganos"
El present estudi es proposa analitzar quina és la repercussió funcional, iconogràfica i artística del símbol de la creu en les marques termals del bisbat de Girona
Leer más
ENTREVISTA Alfred Tejedo: "El cristianismo católico, por el contrario, afirma que Dios se revela como otro ante el yo individual"
El tema del treball té la pretensió d’acostar-se a la possibilitat del diàleg entre una expressió concreta de l’hinduisme, el vedanta advaita, i una altra del cristianisme, el catolicisme
Leer más
ENTREVISTA a Roser Estrada: "Vemos con total indiferencia el sufrimiento de los demás"
L’objecte d’aquesta tesina és el de buscar el sentit de la vida i existència humanes en un context de sofriment, amb plena consciència de la funció i els límits de la raó i la praxi a l’hora de pronunciar-se en aquest sentit
Leer másEl Grupo de Trabajo Estable de Religiones participa en el 4º Foro para la Promoción de la Paz en Sociedades Musulmanas
A Abu Dhabi, de l'11 al 13 de desembre de 2017, es va celebrar la 4a Assemblea del Fòrum per a la Promoció de la Pau en Societats Musulmanes (FPPMS), que enguany es va dedicar a "La pau mundial i la por a l'Islam: fer front al camí del radicalisme"
Leer más
Una Navidad con Miquees
La professora Rosa Maria Boixareu, escriu un article sobre el Nadal
Leer más
Entrevista a Ramon Prat, autor de: "Recuerdo de Dios, Peregrinación a la búsqueda del infinito"
Amb motiu de la presentació del seu nou llibre, entrevistem el doctor en teologia, Ramon Prat.
Leer más
Encuentro presencial de los alumnos de Mallorca
Voleu saber com va anar la trobada presencial dels alumnes de Mallorca?
Leer más
ENTREVISTA a Àgueda Bosch, alumna del ISCREB
El present treball sobre l’aigua i la dona a la Bíblia és una anàlisi bíblica que porta a fer una reflexió espiritual molt profunda
Leer más
Os recomendamos 8 libros para este otoño
Teniu ganes de llegir un bon llibre aquesta tardor? Us en recomanem diversos perquè pugueu escollir
Leer más"500 años de la Reforma". Congreso de Teología Ecuménica
Del 8 al 10 de juny ens hem reunit a la Universitat Pontifícia de Salamanca més d'un centenar de congressistes de diverses esglésies i països per a commemorar els 500 anys de la Reforma i els 50 anys del diàleg oficial catòlic-luterà
Leer más
Acto: Historia de la revista Cuadernos de Pastoral, un recorrido por las etapas recientes de la pastoral de Cataluña
El Centre d’Estudis Pastorals i el Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona es complauen a convidar-vos a l’acte: història de la revista "Quaderns de Pastoral, un recorregut per les etapes recents de la pastoral de Catalunya"
Leer más
XII Curso de Formación Interreligiosa
El curs abordarà la relació de les principals tradicions religioses del món amb la natura, en el context dels reptes ecològics que tenim tota la humanitat
Leer más

El present article tracta sobre el fonamentalisme, la religió i la seva connexió. En concret explica què és i es posa de manifest els diferents tipus de fonamentalismes i el seu abast d’acció.
Leer más
Els barcelonins i barcelonines que ho desitgin poden anar a la Capella del Seminari per veure de primera mà la Creu de Lampedusa
Leer más
"Chillida: una ventana abierta a la transcendencia"
Quan l'art ens ajuda a introduir-nos en el misteri de nosaltres mateixos, de Déu i del món, pensem que l'art també pot convertir-se en un àmbit mistagògic privilegiat que ens ajudi a nosaltres i a les nostres comunitats
Leer más
Desconocidos en la puerta de casa
Per més murs que alcem i per més traves que posem, el flux constant de persones que busquen l’oportunitat de tenir una vida decent no s’aturarà
Leer más
Zygmunt Bauman, una mirada sólida a nuestro mundo. Del análisis social a la llamada ética
Fa uns dies va morir el sociòleg Zygmunt Bauman. El seu prestigi internacional era, i és, indiscutible. Tenia noranta un anys.
Leer más
Entrevista al profesor Jòrdan Faugier Botifoll
El dia 25 de febrer comença el curs monogràfic sobre ecologia impartit pel professor Jòrdan Faugier. En aquesta entrevista ens parla en profunditat sobre aquest aspecte vital
Leer más
Una nueva manera de vivir
Vivim en el món del canvi accelerat i de la complexitat; vivim en la superficialitat. No trobem temps per escoltar-nos, per anar cap al nostre interior, per sentir el clam dels més necessitats.
Leer más
Saber "leer" lo que está pasando
El moment en què estem immersos com a societat està provocant canvis en diversos àmbits de la nostra vida quotidiana que afecta la nostra manera de viure i ens planteja nous reptes que hem de saber entomar
Leer más
Parroquia: larga historia y renovación pendiente
La parròquia és una institució molt antiga i al llarg de la seva història ha passat per moltes vicissituds
Leer más
Entrevista a Germán López, escritor del libro "Tú, Dios mío, alumbras mí oscuridad"
Amb motiu de la presentació del llibre al Seminari Conciliar de Barcelona entrevistem el seu autor perquè ens parli sobre la seva obra
Leer más
Introducción al Nuevo Testamento
Introducció a la persona de Jesús de Natzaret. Entrar per aquesta porta és entrar a la vida
Leer más
Antiguos Alumnos del ISCREB visitan el Espacio Interreligioso Migra Studium
El passat dissabte, 12 de novembre, l'Associació d'Antics Alumnes i Amics de l'ISCREB, va tenir l'oportunitat de visitar l'Espai Interreligiós Migra Studium
Leer más


Ll.Duch: “Provisionalidad y desconfianza, dos ejes en los que gira la sociedad moderna”
El Dr. Lluís Duch va inaugurar el curs 2016-17 a l’ISCREB presentant la lliçó inaugural. Enguany el tema ha estat “L’ésser humà avui, les transmissions en el moment actual.
Leer másLección inaugural por Lluís Duch
El professor Lluís Duch serà qui conduirà la lliçó inaugural del curs 2016-17 de l'ISCREB. Parlarà sobre la situació de les transmissions en les primeres dècades del segle XXI.
Leer más
"Resurgir cuando casi no queda nada"
Una ombra d’abatiment i descoratjament ens cobreix dia a dia quan els mitjans de comunicació ens posen davant els ulls una realitat que humanament i teològica ens sobrepassa: el mar i la terra han esdevingut un turment.
Leer más
Éxito en la propuesta de la noche de las religiones
La Nit de les Religions de Barcelona és una jornada de portes obertes dels centres de culte i d’entitats vinculades a diferents tradicions religioses o espirituals.
Leer más
Diálogo interreligioso: diversidad y misericordia
L’amor, la compassió, el servei, l’esperança... la misericòrdia. Les religions se senten amb un gran encàrrec: la popularització de l’amor.
Leer más
Misericordia y religiones
Les obres d’amor o de misericòrdia són pròpies de la majoria de les religions.
Leer más
El Iscreb participa en el último Full Dominical Extra sobre el Año de la Misericordia
La Delegació de Mitjans de Comunicació Social edita una publicació de franc dedicada íntegrament a l’Any Sant. En aquest darrer número, l’Iscreb participa en la seva redacció.
Leer más
Algunas recomendaciones literarias para este verano (II)
Hem preguntat a professors, alumnes, professionals de l’ISCREB que ens recomanin un llibre per aquest estiu. Aquí us passem altres propostes, seguint amb la primera llista publicada fa unes setmanes.
Leer más
Nuevo convenio de colaboración
El curs 2016-17 comptarà amb un nou conveni de col·laboració entre l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) i la comunitat teològica evangèlica de Xile (CTE).
Leer más
Europa, rencontrar el alma
El periodista Lluís Foix serà el professor d’aquesta proposta formativa on-line que es proposa retrobar l’ànima a Europa.
Leer más
Motivos para dialogar
L'Iscreb presenta un nou vídeo on tres alumnes i tres professors ens expliquen la importància de dialogar. Quins motius hi ha per fer-ho?
Leer más
XI curso de formación interreligiosa en Montserrat
Un grup de persones interessades en el diàleg interreligiós han assistit al curs de formació interreligiosa que s'imparteix al monestir de Montserrat. Jaume Flaquer, professor de l'ISCREB, ha parlat de l'actualitat a l'Islam.
Leer más
Algunas recomendaciones literarias para este verano
Hem preguntat als professors i alumnes col·laboradors de la nostra web que ens recomanin un llibre per aquest estiu. Aquí us passem les primeres propostes perquè aneu fent boca.
Leer más
Catalunya Ràdio habla de nuestro Máster en diálogo interreligioso
Antoni Matabosch respon a les preguntes d'Emili Pacheco, presentador del programa Paraules de Vida.
Leer más
Nombramiento del nuevo director del Iscreb
El Gran Canceller de la Facultat de Teologia de Catalunya i Moderador de l’Iscreb, ha nomenat Director a Mn. Ramon Batlle i Tomàs
Leer más

Visita al monesterio de St. Pere de les Puel·les
L'Associació d'Antics Alumnes, Alumnes i Amics de l'Iscreb ha anat a visitar el monestir de Sant Pere de les Puel•les.
Leer más
Nuevo vídeo del Iscreb sobre el diálogo interreligioso
Aquest és un vídeo en que han participat alumnes i professors del Màster en Diàleg interreligiós. En aquest audiovisual ens expliquen què és el diàleg interreligiós i perquè és important.
Leer másSe abren las inscripciones para el máster en diálogo interreligioso
La categoria de diàleg és central per tal d’afavorir la trobada, l’intercanvi, el contrast, l’enriquiment, la recerca conjunta.
Leer más
Desmontando algunos prejuicios sobre el Islam
Villacorta va tenir un col·loqui amb els alumnes de l'ISCREB a Bilbao sobre el tema: "Desmuntant els nostres prejudicis sobre l'Islam", dins de les activitats de la segona trobada presencial d'aquest curs.
Leer más
La Asociación de antiguos alumnos visita Montserrat
"Vàrem tenir el privilegi de ser rebuts per l'abadessa del monestir de Sant Benet, Mª del Mar Albajar que també havia estudiat al Iscreb"
Leer másMaestros espirituales para el siglo XXI
El curs pretén aproximar a l’alumne a quatre grans mestres i referents espirituals del segle XX que han ajudat a forjar el que el segle XXI és el referent d’estil de vida cristià.
Leer más
Tolstoi: su pensamiento religios en “La muerte de Ivan llitx”
L’ètica del tenir cura en Lev Tolstoi. Una aproximació a partir del relat La mort d’Ivan Ilitx.
Leer más
Pascua Florida o Pascua de Resurección
La Pasqua Florida o Pasqua de Resurrecció és la festa més important que celebrem els cristians. Sens dubte que conèixer el seu origen ens ajuda a comprendre el seu profund significat alliberador.
Leer más
La Semana Santa, una experiencia de humanidad y de esperanza
Amb la dura etapa de la Setmana Santa, comença gràcies a Jesús la veritable entrada del poble de Déu a la Terra Promesa
Leer más
Esto era y no era
El temps de Quaresma és com un viatge pel desert cap a la terra promesa. Aquest viatge però no es fa pels camins i les viles de la nostra terra, sinó a través de la geografia del nostre cor.
Leer más
Aprender a acoger
L’Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium, vol ser punt de trobada de diferents sensibilitats religioses.
Leer más
Ecumenismo y Misericordia
Mn. Xavier Artigas DP. parla sobre el tema de la Misercòrdia i Ecumenisme a l'Assocació d'Antics Alumnes de l'ISCREB
Leer más
Misericordia y ecumenismo
L’Associació d’Antics Alumnes, Alumnes i Amics de l’ISCREB convoca una conferència sobre la Misericòrdia i l’Ecumenisme.
Leer más
El drama de los refugiados y de la hipocresía de Europa
A l’any de la misericòrdia hauríem de tenir ben present que “acollir a l’estranger” és un deure cristià inqüestionable
Leer másPropuestas formativas del segundo semestre
Descarregat el llibret amb les propostes formatives de l'ISCREB. Anima't i apunta't.
Leer más
Nuevo curso monográfico on-line: La culpa
La culpa és una noció antiga i de llarguíssim recorregut en què gradualment s’hi ha anat afegint contribucions provinents de diferents disciplines i dimensions, es tracta d'un concepte d'una riquesa i d'una complexitat importantíssimes.
Leer más
Un poco más huérfanos
El P. Cebrià M. Pifarré i Clapés, monjo benedictí del Monestir de Montserrat, ens ha deixat en la vigília de l’Epifania del Senyor d’enguany.
Leer más
Cebrià Pifarré, maestro
El dimarts 5 de gener va morir, al Monestir de Montserrat, el pare Cebrià M. Pifarré, un dels savis i erudits benedictins. Pifarré era expert en els Pares de l'Església, autors grecs i llatins dels inicis del cristianisme. Vas ser professor a l'Iscreb
Leer másLa religión y los límites de la identidad
Hem començat l’any celebrant la segona taula rodona del cicle que la Càtedra Josep Termes i el Parc de les Humanitats i les Ciències Socials estan dedicant al terrorisme gihadista.
Leer más
Cine y transcendencia
Visionant pel•lícules hom introjecta, gairebé de forma inconscient, les qüestions essencials de l’existència humana.
Leer másPiadas al viento
"Piulades al Vent - Pensaments d’un captaire de l’Esperit" és el nou llibre de Cinto Busquet qui va ser professor de Teologia fonamental a l'ISCREB fa un parell d'anys.
Leer más
Ràdio Estel entrevista al Iscreb
Núria Caum, sotsdirectora i cap d'estudis de l'Iscreb; i Roser Solé, professora de l'Iscreb de l'assignatura de Teologia de les Religions parlen de Diàleg Interreligiós.
Leer más
Adviento: la pregunta desconocida
Aquest diumenge és el quart d'Advent, el darrer abans del Nadal. El professor Lluís Serra inspira el text que segueix en al període que acabarà aviat.
Leer másAño de la Misericordia: la puerta de Gaudí
El 8 de desembre s’ha iniciat l’Any de la Misericòrdia, convocat pel papa Francesc, amb motiu de la celebració dels 50 anys de la conclusió del Concili Vaticà II.
Leer más
Visita al recinto salensiano Martí-Codolar
L’Associació d’Alumnes d’Antics Alumnes i d’Amics ha gaudit d’una visita especial i privada a la Basílica del Tibidabo, que alhora és el primer Temple Expiatori de Barcelona.
Leer más
Jesús y las mujeres en los evangelios (3)
Begonya Palau, professora de l’Iscreb, ens acosta en tres articles, la relació directa de les dones amb Jesús, filles del seu temps, però protagonistes d’escenes profundes amb el Mestre. El tercer text és sobre l'amor com una força alliberadora.
Leer más
Prega-rock, en busca de una salmodia contemporánea
Aquest llibre presenta un recull i revisió de 33 cançons en relació a diferents valors o temps litúrgics, proposant-se com un recurs escaient dins de l’àmbit escolar, la catequesi, els grups de revisió de vida o l’educació en el lleure.
Leer más
Jesús y las mujeres en los Evangelios (2)
Begonya Palau, professora de l’Iscreb, ens acosta en tres articles, la relació directa de les dones amb Jesús, filles del seu temps, però protagonistes d’escenes profundes amb el Mestre. En aquest segon text escriu sobre la fe com a atreviment.
Leer más
Visita a la basílica del Tibidabo
L’Associació d’Alumnes, d’Antics Alumnes i d’Amics de l’ISCREB organitza la segona sortida cultural d’aquest trimestre.
Leer más
Manifiesto de condena por los ataques terroristas en París
L’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona condemna els atacs terroristes comesos a París el darrer divendres 13 de desembre de 2015. Ens unim al dol, i expressem el nostre condol a les famílies i amics de les víctimes.
Leer más"Pensar en nuevos espacios de evangelitzación implica repensar cómo tienen que ser los espacios de las iglesias"
L'arquitecte, teòleg i professor de l'ISCREB Eloi Aran Sala ofreix una proposta original al debat actual sobre l'arquitectura religiosa contemporània.
Leer más
Jesús y las mujeres en los Evangelios (1)
Begonya Palau, professora de l’Iscreb, ens acosta en tres articles, la relació directa de les dones amb Jesús, filles del seu temps, però protagonistes d’escenes profundes amb el Mestre.
Leer más
XII Muestra de cine espiritual en Cataluña
La Direcció General d'Afers Religiosos organitza la XII edició de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. Peio Sánchez, professor de l'ISCREB, n'és un dels impulsors de la iniciativa.
Leer más
Vista al recinto Modernista del Hospital de la Santa Creu y de Sant Pau
L’Associació d’Alumnes, d’Antics Alumnes, i d’Amics de l’ISCREB ha efectuat una visita guiada al recinte modernista de l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau.
Leer más
G. Magalhães: “No debemos tenerle miedo a la ficción como parte de la verdad, porque el mismo Jesús, nuestro guía, tampoco lo tuvo”
Gabriel Magalhãés pronuncia la lliçó inaugural del curs 2015-2016, sota el títol: “Els camins de la literatura cap a Déu: sobre el valor de la ficció narrativa i de l'artifici retòric per a la fe cristiana.”
Leer más
El Dr. Gabriel Magalhaes pronunciará la lección inaugural del curso 2015-16
Hem volgut entrevistar al Dr. Gabriel Magalhaes qui obrirà el nou curs a l'ISCREB. L'acte es celebrarà el 28 d’octubre de 2015, a les 7 del vespre a la Sala d’actes del Seminari Conciliar de Barcelona -c/ Diputació, 231 08007 Barcelona.
Leer másAntoni Matabosch:"El mundo se tiene que entender como manifestación de Dios
La Fundació Joan Maragall exposa la segona part sobre el cicle de conferències 'Laudato Si" amb la ponència d' Antoni Matabosch, director de l'ISCREB, sobre "La Fe Cristiana i la Justícia Ecosocial".
Leer más
Jesús. fisionomía humana de la misericordia divina
Hi ha estudiants que cursen les propostes formatives de l’ISCREB on-line. Entre ells, un grup de Menorca. Durant el curs es fan diverses trobades presencials. En la primera trobada presencial, Mn. Joan Febrer i Rotger parla sobre la misericòrdia.
Leer más
Dos propuestas de la Asociación de alumnos, antiguos alumnos y amigos del ISCREB
L’Associació d’alumnes, antics alumnes i amics de l’ISCREB organitza dues activitats per començar el curs: conferència de Mn. Josep Maria Forcada, i sortida a l’Hospital de Sant Pau.
Leer másForum paulino
A l'edició de 2015, Begonya Palau, professora a l'ISCREB, participa parlant de Jesús i les dones en els relats bíblics.
Leer más
"El laicado nos hemos encontrado para mirarnos a los ojos"
Un grup de 25 persones es van reunir fa un any pensant en un Congrés i aquest dissabte se n'han aplegat de més de 500 al Monestir de Poblet. El Congrés Laïcat XXI s'ha obert aquest dissabte al matí amb representants de les deu diòcesis catalanes i d
Leer más
Horario I Jornada Presencial
Aquest dissabte, 3 d’octubre de 2015, es celebra la primera trobada presencial dels estudiants de l’ISCREB Virtual a Barcelona.
Leer más

La filosofía como cura del alma y del mundo
Aquesta setmana ha començat a l'ISCREB el curs monogràfic "La filosofia com a cura de l’ànima i cura del món". Entrevistem a Francesc Torralba per conèixer una mica més aquest tema.
Leer másEmpiezan las matrículas en el ISCREB
Les persones que estiguin interessades en començar o continuar els estudis durant el curs 2015-16, es podran matricular del 2 de setembre al 25 de setembre.
Leer más
El ISCREB pone a prueba qué sabemos y qué nos escapa de las religiones en Cataluña
Què mengen, com es vesteixen, quines són les pràctiques i ritus de les religions amb presència a casa nostra?
Leer más
Oferta de cursos monográficos 2015-16
A continuació presentem l’oferta de cursos monogràfics on-line que coordinen conjuntament l’ISCREB i la Fundació Joan Maragall. Aquestes són les propostes pel curs 2015-16.
Leer más
II Jornada de Teología en el Jardín
Teresa Maria Lacorte Pí és doctora i especialista nacional i europea en Psicologia Mèdica. Estudia a l'ISCREB virtual i forma part del Comitè Organitzador de la Jornada de Teología al Jardí.
Leer más
El Iscreb por el diálogo interreligioso
L’estudi de l’art del diàleg, i de les diferents tradicions religioses, transformen les persones i de retruc la realitat social.
Leer más
Preparación y prueba de acceso para la universidad
Curs on-line per preparar-se per a la prova d'accés
Leer más
Sesiones de formación para el profesorado
Vivim en un context cada cop més plural i complex del qual l’escola n’és un bon reflex. Aquesta diversitat ens repta a anar posant al dia la pròpia comprensió de la fe cristiana.
Leer másX Curso de formación interreligiosa
Del 6 al 10 de juliol del 2015, al Monestir de Montserrat, es celebra el X Curs de formació interreligiosa. Aquesta edició està co-organitzada per el Diàleg Interreligiós Monàstic i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona.
Leer más
El ISCREB y el KAICIID firman un convenio de colaboración
L'Institut Superior de Ciències Religioses (ISCREB) i el Centre Internacional de Diàleg amb seu a Viena (KAICIID) han inaugurat formalment la seva cooperació.
Leer más
Josep Otón publica su nueva novela: Laberintia
Laberintia (editorial Mensajero), una novel·la de misteri que convida a l’experiència espiritual i al diàleg interreligiós
Leer más
La guerra civil de l'islam
L’islam està en guerra, però a diferència del que es podria pensar, no està en guerra contra Occident, sinó contra ell mateix.
Leer másRespuesta regional contra Boko Haram
El temps de la indiferència dels veïns de Nigèria davant l’amenaça de Boko Haram va quedar enrere.
Leer másCristianismo e Islam, mitos y realidades
Els estudiants de l’ISCREB virtual que resideixen a Mallorca s’han trobat el 25.04.2015 per a celebrar la seva jornada presencial al Monestir de Santa Magdalena (Palma). S’ha reflexionat sobre la relació entre Cristianisme i lslam.
Leer másEzequiel, un profeta actual
Ezequiel és el profeta de l’exili, qui dóna esperança en temps de crisi política i espiritual sense estalviar la denúncia de la violència, la injustícia, la infidelitat.
Leer más
¿Qué quiere decir parlar de resurrección hoy?
Avui, com des de fa molts anys, celebrem la Pasqua. És diumenge de Resurrecció. Si sortíssim al carrer i preguntéssim quin significat té la “Pasqua”, segur que ens toparíem amb múltiples respostes.
Leer más
El hijo del hombre glorificado
El concepte ‘glòria’, en hebreu kabod, designa el pes específic de la presència de Yahvé, de la seva acció. I es manifesta la seva glòria quan actua salvíficament.
Leer más
La religiosidad como memoria del sufrimiento humano
Fer memòria del patiment no és gens fàcil en una cultura que tendeix a l’amnèsia però, per a les religions, la salvació mai no s’obté a costa de la desmemòria.
Leer más
Teresa de Jesús para el siglo XXI
Avui en dia, parlar de relació d’amistat amb Déu ens sembla normal, i difícilment podria ser d’una altra manera. Tot i així, al segle XVI, parlar d’amistat amb Déu com a categoria teològica era una absoluta novetat.
Leer másVicente Altaba participa de la tercera jornada presencial a Menorca
El Pare Vicente Altaba és Llicenciat en Teologia per l'Institut Superior de Pastoral de Madrid. Delegat Episcopal de Caritas Espanyola. Ha realitzat la ponència de la Tercera jornada presencial a Menorca, al Seminiari de Ciutadella.
Leer más
Las relaciones entre budistas y cristianos en Asia Oriental
L’abadia benedictina de St. Ottilien, prop de Munic, acollirà del 25 al 29 de juny una conferència internacional dedicada a les relacions entre budistes i cristians a l’Àsia
Leer más
Libertad religiosa y libertad de expresión
S’ha dit i repetit en les darreres setmanes, emportats per l’emoció dels atemptats a París de fa unes setmanes, que “Charlie Hebdo” és llibertat d’expressió, democràcia, tolerància, coratge, heroisme davant la tirania.
Leer más.jpg)
Conflictos y recursos naturales
Certs productes venuts per empreses europees contenen recursos naturals que financen violència i provoquen sofriment. Nosaltres, dirigents de l’Església Catòlica en el món, instem a la Unió Europea que acabi amb aquesta situació.
Leer más
Horario del Encuentro presencial en Barcelona
Primera Trobada presencial del segon semestre
Leer másEl Padre Bernabé Dalmau habla de liturgia a partir del documento "La alegría del Evangelio"
El Pare Bernabé Dalmau és Liturgista de l´Abadia de Montserrat, i ha participat en una Jornada de Teologia dirigida als alumnes de l’ISCREB virtual de Menorca.
Leer másNuevos cursos del ISCREB y de la Fundación Maragall
Del 3 al 10 de febrer restarà obert el període de matriculació als cursos virtuals que l'Institut Superior de Ciències Religioses i la Fundació Joan Maragall oferten conjuntament.
Leer más
“Hemos vengado al profeta Muhammad”
Refelxió de Jaume Flaquer, professor de l'ISCREB. Amb aquest crit obria foc a discreció un dels terroristes a les oficines del setmanari satíric Charlie Hebdo, una espècie de “El Jueves” francès, provocant almenys dotze morts.
Leer más
Josep Otón: "La espiritualidad es un elemento intrínseco de la condición humana"
“L’espiritualitat ha estat el factor fonamental de la meva vida.” Són paraules de Josep Otón i Catalán, professor de secundària i de l’Iscreb, així com autor de nombroses obres que tenen a veure amb el món interior.
Leer más
Maestros espirituales del siglo XX
Aquest febrer, Jesús Renau sj., presenta un nou curs monogràfic a l’ISCREB. El mòdul pretén dur a terme una aproximació a diversos mestres espirituals que han dut a terme la seva aportació al bagatge espiritual del cristianisme encarnat en el s.XX
Leer más
Más cursos sobre diversidad religiosa para empleados públicos
La Direcció General d'Afers Religiosos (DGAR) ofereix cursos als treballadors de les administracions públiques amb el doble objectiu de donar a conèixer la diversitat religiosa a Catalunya i d'oferir eines útils i criteris per a una gestió adequada.
Leer más
El fuego y las cenizas, reflexión de un protestante
Aquest estiu, recuperant un dels llibres que m'havia proposat acabar de llegir, vaig ensopegar amb una sentència atribuïda al músic i compositor Gustav Mahler (1860-1911), que em va fer pensar: «Tradition ist die Weitergabe des Feuers und nicht die A
Leer másNavidad, el imaginario colectivo
Aquest és el primer article d'una sèrie que tot just comencem. Diferents professors de l'Iscreb publicaran els seus escrits cada setmana. Rosa Maria Boixareu ens parla de l'imaginari simbòlic del Nadal.
Leer más
Horarios del Segundo Encuentro Presencial en Barcelona
El 29 de novembre de 2014, els alumnes que cursen estudis on-line a l'ISCREB de Barcelona es trobaran per segona vegada.
Leer más

Eugeni Gay, ex vicepresidente del Tribunal Constitucional, pronuncia la lección inaugural del curso 2014-2015
Eugeni Gay, ex vicepresident del Tribunal Constitucional, pronuncia la lliçó inaugural del curs 2014-2015, amb el títol: La dignitat humana, fonament d’un ordenament jurídic just, alliberador i solidari
Leer más
Anna-Bel Carbonell asume la Dirección Pegagógica del ISCREB
Anna-Bel Carbonell ha estat col•laborant en el món de l’ensenyament i l’acció social, aquest curs l’ISCREB podrà comptar amb ella com a nova directora pedagògica del centre. L’entrevistem per conèixer-la una mica més.
Leer más

Primer acuerdo de colaboración entre católicos y protestantes en formación teológica
El que és normal a altres països, com França, Alemanya, Regne Unit i Canadà, també ho és des d'aquest mes de setembre a Catalunya.
Leer más
Horario del primer encuentro presencial en Barcelona
Primera Trobada presencial del primera semestre a Barcelona
Leer más

Curso monográfico: Discursos Éticos Contemporáneos
L'Iscreb comença el curs amb la proposta formativa de Dr. Francesc Torralba. En aquesta ocasió es tractaran els autors més significatius de l’ètica del segle XX.
Leer más
El Instituto Superior de Ciencias Religiosas de Barcelona estrena imagen corporativa
L'ISCREB comença el curs 2014-15 amb un nou logo i una nova web.
Leer más