Conferències

Aportacions del nou document la Pontifícia Comissió Bíblica

Any:
2020
Autor/a:
Llic. Hanzel Zúñiga

Aquesta ponència està emmarcada dins del cicle I Setmana Bíblica virtual coordinada conjuntament amb els Claretians de Centreamèrica.

23/09/2020

Ponent: Hanzel Zúñiga Valerio.

Aportacions del nou document de la Pontifícia Comissió Bíblica 'Què és l'home?' al diàleg amb el món contemporani.

El document recent de la Pontifícia Comissió Bíblica "Què és l'home? Un itinerari d'antropologia bíblica" és, per petitòria del Papa Francesc, el resultat d'un estudi en dos nivells: pastoral i exegètic. Pretén, doncs, tenir ressonància en un ampli públic eclesial: tant per als qui, per les seves obligacions pastorals i el seu servei a la catequesi, necessiten tenir idees generals sobre grans temes bíblic-teològics (creació, treball humà, sexualitat, entre d'altres), així com per als que se submergeixen als textos bíblics des d'una perspectiva més tècnica.

En continuïtat amb "La interpretació de la Bíblia a l'Església", "Bíblia i Moral" i "Inspiració i veritat de la Sagrada Escriptura", el nou document de l'òrgan consultiu vaticà actualitza i posa en diàleg els nous descobriments de l'exegesi amb els interrogants que els homes i les dones es plantegen avui a partir de l'avenç de les ciències naturals i socials. Una realitat és clara: per conèixer el que l'autor va voler comunicar hem de "[...] distingir entre el que la pàgina bíblica és part integrant de la Revelació i el que és alhora expressió contingent, lligada a mentalitats i costums de una determinada època històrica" ​​(n. 5). Potser assumint aquestes profundes subtilitzades i el paper inspirat, però sobretot inspirador, de l'Escriptura puguem superar les lectures anacròniques i biblicistes que són a la base de molts conflictes teològics actuals.