Logo

Grups de Lectura

 

Grups de lectures 2018-19

Oferim un espai on compartir la lectura de grans obres de la cultura i del pensament acompanyats per especialistes en la matèria. D'acord amb això, esperem de les persones que ens acompanyin en aquest grup simplement el delit per llegir, conversar i aprendre.

 

- Els drets humans per al segle XXI

La Declaració Universal dels Drets Humans és un document fundacional de l'ordre global contemporani sobre el qual s'ha edificat la legislació internacional. És també un una font d'inspiració moral i política per als moviments de base al voltant del món en la seva lluita a favor de la llibertat, la igualtat i la dignitat de les persones.

El 10 de desembre de 2018 es celebra el setantè aniversari de la Declaració. Les Nacions Unides i altres organitzacions locals i internacionals han programat per a aquesta data un conjunt d'iniciatives informatives i culturals per tal d'aprofundir la promoció dels drets humans, concitar un major compromís, i convidar a la reflexió sobre els mateixos, en el marc de la inestabilitat sociopolítica que experimentem, en la qual els consensos bàsics aconseguits en el passat semblen haver entrat en crisi.

Com a part d'aquesta iniciativa global, proposem un cicle de lectures i reflexions sobre els drets humans, amb la finalitat d'estudiar el document en els seus detalls, i debatre la seva rellevància i limitacions per al moment actual.

Durant les quatre sessions programades analitzarem la història de la Declaració i abordarem la lectura del document, acompanyant-la amb una selecció de comentaris generals i específics sobre el seu articulat.

Conclourem el cicle amb la projecció del documental Murs, dirigida per Pablo Iraburu i Miguelitxo Molina i debatrem sobre les formes visibles i invisibles d'exclusió que caracteritzen la nostra època.

 • Professor: Dr. Juan Manuel Cincunegui
 • Calendari: Les sessions de lectura i debat es realitzaran els dies dijous, 18 d'octubre, 8, 15 i 29 de novembre, de 19 a 20.30 hs. El dissabte 15 de desembre a les 10:30h es projectarà el documental Murs.
 • Preu: 45€

 

Com a casa. Lectura de l'obra "La penúltima bondat: assaig sobre la vida humana"

En aquest grup de lectura, ens embarcarem en la cosmovisió del J.M.Esquirol, que parteix d'una filosofia de la proximitat i, des de la qual, analitza i descriu, d'una forma molt poètica, els aspectes més essencials del viure. Seguint una mica el seu llenguatge, entrar en aquesta lectura suposarà un goig, ja que ens ajudarà a fer un replec, a sentir-nos sentint, i això ens millorarà com a persones.

1a sessió: Introducció a J.M. Esquirol, i conceptes bàsics d'altres llibres seus
2a sessió: Comentari dels capítols I-III.
3a sessió: Comentari dels capítols IV al VII.
4a sessió: Comentari dels capítols VIII i IX, recapitulació.
 
 • Professor: Isaac Llopis. Doctor en Física per la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Ciències Religioses per l’ISCREB. Professor d’educació secundària
 • Calendari: dimarts 12 i 26 de febrer i el 12 i 26 març, de 19:00 a les 20:30h
 • Preu: 45€

 

A la recerca d’un sentit

L’ésser humà necessita entendre’s a si mateix albirant i aprofundint el sentit de la seva pròpia existència. Difícilment la persona es conformarà amb una mera materialitat, ja que dins el cor de cadascú neixen l’esperança i el desig de dotar la pròpia vida d’un valor i d’una plenitud que cal descobrir.

La Bíblia vol donar una resposta a aquest interrogant antropològic. Ho fa des de les seves pròpies coordenades, és a dir, des de la concepció religiosa de l’ésser humà que ha de mirar més enllà d’ell mateix per a trobar aquesta plenitud interior.

En aquest Grup de Lectura volem recórrer a l’experiència d’alguns personatges bíblics que mostren el seu itinerari personal de recerca, i que potser ens ajudaran a descobrir nous camins.

- Abraham
- Judit
- Job
- Ester
- Pau

 • Professora: Dra. Begonya Palau
 • Calendari: dijous 25 d’abril, 9 i 23 de maig i 6 de juny
 • Preu: 45€

 

- El Déu amagat

El llibre El Dios ocultado, escrit pel professor de teologia de la Universitat Catòlica Portuguesa João Manuel Duque, presenta una acurada anàlisi de la situació cultual actual i del seu efecte en l’àmbit religiós. Així, a partir de l’estudi d’autors com Nietzsche, Heidegger, Derrida, Vattimo, Wittgenstein, Gadamer o Lyotard l’autor es fa ressò de l’impacte de la postmodernitat en la configuració una nova percepció del sagrat. El pluralisme de llenguatges culturals, la fonamentació relativa i fragmentació, el consumisme i la cibernètica plantegen un nou marc de desenvolupament de la teologia. Per això l’autor explora diversos projectes teològics contemporanis per esbrinar si encaixen en el nou context cultural postmodern.

João Manuel Duque, El Dios ocultado, (Verdad e Imagen, 208) Salamanca: Sígueme 2017

 • Professor: Dr. Josep Otón
 • Calendari:  dissabtes 27 d’octubre, 12 de gener, 9 de març i 18 de maig
 • Preu: 45€