Logo

Ponències de Menorca

Huellas de Aparecida en Evangelii gaudium: «La dulce y confortadora alegría de evangelizar»

 El professor Santiago Madrigal Terrasses va estudiar a la Universitat Pontifícia Comillas, on va obtenir la llicenciatura en Filosofia (1984) i el batxillerat en Teologia (1987). És llicenciat en Teologia per la Philosophisch-Theologische Hochschule Sankt Georgen de Frankfurt, Alemanya (1991). És doctor en Teologia (1994) per la Universitat Pontifícia Comillas, on imparteix des de 1995 els cursos de Eclesiologia i Teologia ecumènica. Les seves àrees d'investigació són l'estudi dels orígens del tractat teològic sobre l'Església, el Concili Vaticà II: l'esdeveniment i el seu cos doctrinal i la teologia i espiritualitat de St. Ignasi.

Aparecida: el seu context i caracteristiques fonamentals de la seva teologia

 José Sols Lucia - Doctor en Teologia i director de la Càtedra d'Ètica i pensament cristià de l'Institut Quimic de Sarrià ( IQS ) de la Universitat Ramón Llull

Amoris laetitia i antropologia sexual

En aquest article hi trobareu el discurs íntegre que el delegat de mitjans de comunicació social de l'arquebisbat de Barcelona, Mn. Ramon Ollé, va pronunciar a les ponències de Menorca. 

Profundament enamorats de l’Amoris laetitia, vam decidir l’ISCREB i la Delegació de Pastoral Familiar preparar unes sessions que situessin l’amor i la sexualitat de la persona humana a la llum de l’exhortació apostòlica.

Misericòrdia a l’Antic Testament

Jordi Cervera i Valls, Frare caputxí i bliblista, està doctorat pel departament de Sagrada Escriptura de la Facultat de Teologia de Catalunya i diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat de Barcelona

L’Evangeli de Lluc. L’Evangeli de la Misericòrdia

 Mn. Joan Febrer, biblista i llicenciat en Teologia, és l’actual Rector de la Parròquia de Sant Bartomeu de Ferreries. Té publicats varis llibres sobre els evangelis. 

La dimensión social de la evangelización en Evangelii gaudium

Don Vicente Altaba nació en Mosqueruela el 20 de septiembre de 1944, está licenciado en Teología por el Instituto Superior de Pastoral de Madrid, adscrito a la Universidad Pontificia de Salamanca. Entre los años 1970 y 1980 fue misionero de la Obra de Cooperación Sacerdotal Hispanoamericana de la Diócesis de Mar del Plata (Argentina), donde fue Párroco de Miramar y profesor del Centro Diocesano de Estudios y de Reflexión, así como Delegado de Pastoral Juvenil. En la Diócesis de Teruel y Albarracín ha desempeñado cargos como Delegado Diocesano de Pastoral de la Juventud (1982-1989); Profesor de Religión en Enseñanza Secundaria (1982-1996); Secretario del Consejo Presbiterial (1986-1992); Vicario General de la Diócesis desde 1995 a 2003; Miembro del Colegio de Consultores (1996-2003); Delegado de Apostolado Seglar (1997-2003); Presidente de la Comisión Diocesana del Jubileo año 2000 (1998-2001); tras la vacante originada en 2003 por el traslado del Obispo Don Antonio Algora a la Diócesis de Ciudad Real, el Colegio de Consultores lo eligió como Administrador Diocesano, cargo que desempeñó hasta el nombramiento de Don José Manuel Lorca, como Obispo de la Diócesis (2004); y, en la actualidad, es Párroco de San Andrés y Director del Instituto de Estudios Teológicos San Joaquín Royo. Es el Delegado Episcopal de Cáritas Española.

La transformació missionera de l'Església segons l'Evangelii Gaudium. (Menorca)

 Mons. D. Sebastià Taltavull nace en Ciutadella de Menorca (Baleares), el 28 de enero de 1948. Después de los primeros estudios en la Compañía de Maria y en el Colegio salesiano, el año 1959 ingresa en el Seminario diocesano de Menorca y cursa los estudios de Humanidades, Filosofía y Teología.El 23 de septiembre de 1972 recibe la ordenación sacerdotal en la Catedral de Menorca, después de cursar estudios en la Facultad de Teología de Cataluña y obtener la Licenciatura en Teología dogmática.

Visió litúrgica de l'Evangelii Gaudium

Bernabé Dalmau i Ribalta va néixer a Igualada el 5 de setembre del 1944. Va iniciar el noviciat el 29 de juliol del 1961, va fer la professió simple el 6 d'agost del 1962 i la solemne, el 8 de setembre del 1965. Va ser ordenat sacerdot l'1 d'octubre del 1972. Acabats els estudis a Montserrat, els va ampliar a Estrasburg, on es va llicenciar en Teologia i en Dret Canònic.Acabats els estudis a Montserrat, els va ampliar a Estrasburg, on es va llicenciar en Teologia i en Dret Canònic. A part d'algunes estades a la casa filial que Montserrat tenia a Jerusalem i al monestir castellà del Paular, i un reciclatge a Roma, ha exercit sempre l'activitat a Montserrat, especialment en el camp de les publicacions, de l'ensenyament i de la pastoral.

El món polític, avui.

Dr. Ignasi Boada i Sanmartín, Doctor en Filosofia i Llicenciat en Ciències Politiques. Estudis fets a Barcelona, Freiburg i Erlangen. Actualment és professor de les Facultats de Ciències de la Comunicació i de Filosofia de la Universitat Ramon Llull i a l’ISCREB. La seva docència es centra principalment en àmbits de la filosofia contemporània i filosofia política. Imparteix també classes d’Hinduisme i Buddhisme a l’ISCREB. Ha traduït alguns llibres de Panikkar i ha publicat diversos articles sobre la temàtica panikkariana. Va formar part del Seminari Academicum de la Fundació Vivarium, i va treballar com a secretari de Raimon Panikkar.

L’economia global, escenari de la nova Evangelització

 Miquel Àngel Casasnovas Camps, Doctor en Història per la UIB (2001), té com a principal àmbit de recerca la història econòmica. Actualment és professor de geografia i història a l’IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella. Ha impartit diversos seminaris a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UIB, ha estat professor associat d’història i institucions econòmiques de la UIB entre 1998 i 2000 i, a més, ha impartit docència en el campus universitari. Ha publicat desenes de treballs entre llibres, participacions en obres col·lectives i articles, entre altres. És membre de diverses institucions i entitats de caràcter científic: l'Institut Menorquí d'Estudis (Menorca), el Cercle Artístic de Menorca, la Societat Arqueològica Lul·liana (Palma), la Societat d'Onomàstica (Barcelona), la Asociación de Historia Económica (Madrid), la Societat Historicoarqueològica Martí i Bella (Ciutadella) i el Grup d'Estudis d'Història Econòmica (Palma), del Cercle d’Economia de Menorca.