Logo

Actualitat

XI curs de formació interreligiosa a Montserrat

Cati Blavi - General

Un any més, i ja en són onze, un grup de persones interessades en el diàleg interreligiós han assistit al curs de formació interreligiosa que s'imparteix al monestir de Montserrat. Aquest curs, organitzat per l'ISCREB i el DIM (Diàleg Interreligiós Monàstic), va dirigit a totes aquelles persones que pensen que el coneixement de les diferents tradicions religioses és del tot imprescindible per establir un diàleg productiu amb creients d'altres confessions. Des dels seus inicis, l'objectiu del curs també és apropar i aprofundir en el coneixement i la vivència de la mateixa tradició. El cristianisme també ha tingut un lloc important en les sessions d'enguany. La bona acollida del monestir i l'escenari espectacular que ofereix la muntanya són els elements perfectes per gaudir d'una setmana de trobada amistosa i espiritual.

 
Enguany, el tema central ha sigut el món islàmic. El professor Jaume Flaquer sj, estudiós de la tradició islàmica, ha dedicat tres dies a fer un panorama de l'Islam actual. Sovint, des d'occident se'ns fa difícil entendre la complexitat de les diferents branques de l'Islam sorgides des dels orígens del profeta Muhammad fins als nostres dies. Aquesta diversitat ha donat lloc a diversos conflictes al llarg de la història. I més encara, actualment estem vivint uns moments en plena ebullició. Episodis de terrorisme en la majoria de països musulmans a més de seriosos conflictes a Síria, Iraq, Yemen i Líbia, entre d'altres. Flaquer ha presentat un mapa complet dels diversos corrents, tant en el món xiïta com en el sunnita, per entendre els fonaments religiosos, a més de les seves causes geopolítiques i econòmiques.
Unes breus però intenses pinzellades sobre els conceptes de salafisme, wababisme, reformisme, Estat islàmic, al-Qaeda, etc., han servit per a guiar la comprensió dels assistents que seguien molt atents les explicacions de Flaquer.
 
La segona part del curs, els dos darrers dies, ha estat dedicada a la pregària i a la meditació en el marc del cristianisme. En aquesta ocasió, les sessions han anat a càrrec de Carles Marcet, jesuïta també, que ha centrat l'atenció en l'experiència més pregona de la nostra pregària. Marcet ha anat posant paraules molt encertades per a definir el que per a nosaltres, els cristians, és primordial en la nostra relació amb Déu. Partim d'un desig que ens porta a la recerca de la comunió amb Déu. Ens cal la pregària com a recolliment i per a centrar-nos en el Misteri. Marcet ha utilitzat les figures de Moisès, Maria i Jesús per apropar-nos a les Escriptures. Però també s'ha servit de la figura del model jesuític, sant Ignasi de Loiola, subratllant el seu pas per Manresa i Montserrat.
 
Els participants del curs provenen de diverses poblacions catalanes i també de diversos camps professionals. El que tenen en comú aquestes persones és el desig de conèixer i d'aprofundir en el fenomen religiós. La seva obertura cap a les diverses creences els permet adquirir uns recursos del tot necessaris en la quotidianitat del seu àmbit laboral o personal. I alhora, els permet de copsar l'essència que sovint queda oculta en els repetits prejudicis de la nostra societat.