Logo

Actualitat

Resposta regional contra Boko Haram

Javier Fariñas Martín (Mundo Negro) - General

El temps de la indiferència dels veïns de Nigèria davant l’amenaça de Boko Haram va quedar enrere, després de què Benin, Camerun, Txad i Níger es mobilitzessin per a formar la Força Multinacional Mixta, composada per 8.700 membres, amb la missió de “crear un entorn segur i protegit a les regions afectades per les activitats de Boko Haram i més grups terroristes.” N’Djamena, la capital txadiana, albergarà un quarter general d’aquesta força, el seu control serà assumit de forma rotatòria pels cinc països.

La creació d’aquest exèrcit és la materialització del projecte presentat pel Consell de Pau i Seguretat, al marge del darrer cim de l’Unió Africana, celebrada el passat 31 de gener. En aquella ocasió, els dirigents africans van aportar el seu recolzament a aquest desplegament, que havia de comptar inicialment amb 7.500 efectius, l’ajuda logística de França –potser d’Estats Units i financera de l’ONU. L’objectiu és acorralar als islamistes: els txadians des del nord, el nigerians des del sud, mentre que la resta de països bloquejaran les seves fronteres per a impedir l’entrada dels jihadistes al seu territori.

Els soldats integrats en aquesta operació podran moure’s sense permís previ pels països aïllats, escenari dels atacs de Boko Haram, que entre el 8 i el 13 de febrer va atemptar a Níger i al Txad. Els terroristes van obrir aquets nous fronts després de ser desallotjats de la localitat nigeriana de Gamboru pels militars txadians. Amb anterioritat, havien protagonitzat un sagnant atac contra la ciutat de Fotokol (Camerún), on van matar a desenes de civils i van cremar la mesquita. Finalment, van ser repel•lits per les tropes cameruneses i txadianes.

Ni el president nigerià, Goodluck Jonathan, s’ha salvat de les envestides de Boko Haram. Després d’haver sortit il•lès d’un atemptat, una explosió va matar a dues persones i va ferir a altres 20 després d’un míting de Gombe. Aquest fet –sumat a les dificultats logístiques- ha tingut el seu pes en la decisió de la Comissió Electoral Independent Nigeriana de posposar les eleccions presidencials i legislatives per la manca de seguretat per als votants i personal electoral.

L’oposició creu que Jonathan vol guanyar temps davant la caiguda de la seva popularitat, ja que en sis setmanes la coalició regional podria aconseguir alguna victòria sobre dels islamistes. Tanmateix, els observadors destaquen que Boko Haram s’ha mostrat molt resistent en els sis anys que porta el conflicte, en el que més de 15.000 persones han mort i 1,5 milions han tingut que fugir de casa seva a Nigèria, per això, desallotjar al grup terrorista de la zona nord en només un mes i mig seria una gesta sense precedents.

Font: Mundo Negro