Logo

Actualitat

Oferta de cursos monogràfics 2015-16

- General

Primer trimestre: L’antropologia filosòfica de Charles Taylor

Considerat un dels més rellevants pensadors contemporanis, el filòsof canadenc Charles Taylor ha contribuït a la discussió en un ampli ventall d'àrees filosòfiques. És també una veu destacada en les discussions al voltant de la qüestió del multiculturalisme, la globalització i el cosmopolitisme, així com importants són les seves contribucions a la teoria de la democràcia. La seva lectura sobre els detractors i adherents de la modernitat i el diagnòstic sobre els seus "malestars", juntament amb les seves crítiques a les teories "sociològiques" de la secularització, l'han convertit en un intèrpret indispensable de la nostra època.

La diversitat temàtica a la qual ha prestat la seva atenció, però, no li ha desviat del propòsit últim de la seva empresa. Com ell mateix ha assenyalat en el prefaci dels seus  Philosophical papers, hi ha una vinculació última que connecta la diversitat d'obstinacions a les quals ha dedicat la seva veu: l'articulació d'una antropologia filosòfica de la modernitat.

És a dir, una antropologia filosòfica que no té com a objecte l'agent humà abstracte, sinó als subjectes situats històricament en un món globalitzat que es presenta com una col·lecció de "modernitats alternatives".

El propòsit d'aquest curs monogràfic és oferir una introducció a la seva filosofia, atenent les seves obres més rellevants.

1. Estratègia davant del naturalisme

2. Identitat i bé

3. Els humans i altres animals

4. Narratives de la modernitat

5. L'era secular

Professor: Dr. Juan Cincunegui: Llicenciat i Doctor en Filosofia per la Universitat Ramon Llull. Es va doctorar amb una dissertació titulada: Charles Taylor i la identitat moderna. Realitza un segon doctorat a la Universitat de Barcelona. El projecte d'investigació porta per títol: Els humans i els seus drets. Estudis d'antropologia filosòfica i ontologia social.


És professor titular a la Facultat de Filosofia i Teologia de la Universitat del Salvador, Argentina, i professor a l'ISCREB.

Va realitzar estudis budistes entre 1992 i 1997 en diversos instituts i monestirs a l'Índia, Nepal i Sri Lanka. S'ha exercit com a instructor, intèrpret i conferenciant a Àsia, Europa i Amèrica Llatina. És fundador de Ment, vida i societat. Centre per a l'estudi de la consciència, l'ecologia i l'ètica social.

1 ECTS

Preu de la matrícula: 35€.

Sessió presencial d’inici del curs: 3 d’octubre de 2015.

Durada del curs: del 3 d’octubre al 8 de novembre de 2015.

 

Segon trimestre: La culpa

El curs que ens proposem dur a terme gira al voltant de la noció de culpa. És una noció antiga i de llarguíssim recorregut en què gradualment s’hi ha anat afegint contribucions provinents de diferents disciplines i dimensions, des de la religió, fins a la moral i la filosofia, passant pel dret, la història, l’antropologia, la psicologia etc. El resultat és que es tracta d'un concepte d'una riquesa i d'una complexitat importantíssimes.

Avui, no són poques les persones que tenen la impressió d’haver passat d'una cultura en què el sentiment de culpa era molt present (i en alguns casos obsessiu) en el discurs religiós, pedagògic, moral, polític etc., a una època en què el sentiment de culpa pràcticament ha desaparegut d’entre nosaltres. Gairebé no ens sentim culpables de res, encara que sovint això no ens impedeix buscar culpables per a tot allò que no funciona. Aquesta transformació cultural no deixa de despertar una certa perplexitat.

Aquest curs suposa una invitació a meditar lúcidament sobre la noció de culpa. Quan som vertaderament culpables? Quina relació té la culpabilitat amb el perdó? I què té a veure el perdó amb la veritat? Pot subsistir una comunitat humana que no té sentiment de culpa i que desconeix el sentit del perdó? Quanta culpa pot suportar una vida?

En el curs ens proposem de mostrar de quina manera la culpa és rellevant tant des del punt de vista de la vida personal, com des del punt de vista de la vida col·lectiva i històrica.

En aquest curs s’aprofundirà entorn els articles de la revista de Qüestions de Vida Cristiana núm. 250 que es dedicà a aquesta temàtica.

Professor: Dr. Ignasi Boada: Doctor en Filosofia i Llicenciat en Ciències Polítiques. Estudis fets a  Barcelona, Freiburg i Erlangen. És professor a l’ISCREB, a la Facultat de Filosofia de Catalunya i a la Facultat de Ciències de la Comunicació (URL). La seva docència es centra principalment en àmbits de la filosofia contemporània i filosofia política. Imparteix també classes d’Hinduisme i Buddhisme a l’ISCREB.

1 ECTS

Preu matrícula: 25€

Sessió presencial d’inici del curs: 13 de febrer de 2016

Durada del curs: del 13 de febrer al 13 de març de 2016

 

Tercer trimestre: Camins vers Déu: Guies espirituals pel segle XXI

El Papa Francesc escriu a l’encíclica Laudato si: “L’espiritualitat cristiana proposa una manera alternativa d’entendre la qualitat de vida, i encoratja un estil de vida profètic i contemplatiu.” El curs pretén aproximar a l’alumne a quatre grans mestres i referents espirituals del segle XX que han ajudat a forjar el que el segle XXI és el referent d’estil de vida cristià. Intentant de seguir la seva trajectòria vital i de fe, sempre diversa, s’aportaran les dades fonamentals per conèixer cadascun dels autors i també una selecció de textos que faciliti l’accés a la seva experiència i ens permeti de despertar l’interès per cadascun d’ells.

1.El germà Roger de Taizè

2.Telhard de Chardin

3. Etty Hillesum

4.Madeleine Delbrêl


Prodessor: LLic. Octavi Vilà Mayo.  Monjo cistercenc del monestir de Poblet, vinculat anteriorment al monestir a través de l’associació de laics. Batxiller en Filosofia i Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya, on està completant el Master en Teologia Sistemàtica. Llicenciat en Geografia i Història i Diplomat en Biblioteconomia i Documentació per a Universitat de Barcelona. Postgrau en Noves Tecnologies de la Informació per la Universitat Politècnica de Catalunya i en Gestió Cultural per la Universitat Pompeu Fabra. Fins a la seva entrada al Monestir de Poblet fou bibliotecari en l’obra social d’una caixa catalana. Ha publicat articles sobre història contemporània i història de la premsa en diversos mitjans; és col·laborador habitual de la revista Poblet, que contribuí a fundar, i ha estat responsable de la segona edició de la Història de Poblet.

1 ECTS

Preu matrícula: 35€

Sessió presencial d’inici del curs: 16 d’abril de 2016

Durada del curs: del 16 d’abril al 22 de maig de 2016