Logo

Actualitat

La religió i els límits de la identitat

- General

Hem començat l’any celebrant la segona taula rodona del cicle que la Càtedra Josep Termes i el Parc de les Humanitats i les Ciències Socials estan dedicant al terrorisme gihadista. El debat, moderat per Agustí Colomines, ha estat sobre la relació entre la religió i la identitat i sobre com els xocs entre cultures i la manca d’acceptació poden conduir a extremismes.  

 
Els ponents de la jornada han estat Dolors Bramon (professora emèrita de la UB i professora de l’ISCREB), Àngel Colom (director de la Fundació Nous Catalans), Salwa El Gharbi (presidenta de l’associació de formació i consultoria FIKR i AFCAR) i Francesc Xavier Marín (filòsof especialitzat en religió islàmica, professor a la URL i a l’ISCREB).
 
En el diàleg s’hi han destacat temes com la importància de fer que els nouvinguts se sentin integrats en la nostra societat i que es normalitzi l’Islam a Catalunya. Àngel Colom ha afirmat, per exemple, que seria necessari construir mesquites a Barcelona, i que li sorprèn que una ciutat que aspira a ser capital del Mediterrani no tingui temples religiosos per al culte més practicat en aquesta àrea. 
 
No obstant, Dolors Bramon, tot i no estar-hi en contra, ha manifestat la seva por que aquestes mesquites es financin amb diners provinents del petro-islam. Per la seva part, Salwa El Gharbi ha posat èmfasi en que les prohibicions fan que les coses es desitgin més, de tal manera que fins i tot la persona més atea voldrà que es construeixi una mesquita si ho veu com quelcom prohibit. 
 
Per últim, Francesc Xavier Marín s’ha centrat en la dificultat que implica llegir una religió amb les ulleres d’una altra i en l’esforç que hauríem de fer per començar a atenuar la incomoditat que ens provoquen les diferències entre les diferents identitats, deixant de veure les altres cultures i religions com una cosa totalment aliena i pertanyent a uns “altres” que no acabem d’integrar a la nostra societat.
 
Conferència emmarcada dins d'aquest cicle