Logo

Actualitat

LA CURA AL HINDUISME

Fabian E. López - General

 

En un país on el clima i la geografia promou les malalties, les inundacions i les sequeres, on la població és aclaparadorament nombrosa, i les dificultats econòmiques d'una gran part de la població és un problema històric, l'ajuda i la cura del proïsme és una necessitat ineludible.
Aquesta és la realitat de l'Índia, bressol de l'hinduisme, del budisme, del jainisme i del Sikhisme, i per aquest motiu trobem que en aquestes tradicions religioses la compassió i la caritat són valors fonamentals.
La cura de l'altre té moltes raons, socials, religioses, filosòfiques, però podem entendre que, a causa de la realitat material del context geogràfic i climàtic, amb les seves conseqüències sanitàries, li ha donat una rellevància molt gran.
Per exemple, algunes de les activitats piadoses que la gent pràctica en l'hinduisme tenen molt a veure amb ajudar i protegir a la gent, especialment als pelegrins, com plantar arbres als costats dels camins, una cosa molt necessària per alleujar el trànsit de les persones, o fer pous d'aigua, o promoure i sostenir els dharmashalas, refugis per a pelegrins, així com diferents tipus de refugis per a persones desprotegides.
La cura dels altres es considera uns dels pilars essencials en els sistemes de creixement espiritual, el Karma-Ioga és un exemple d'això. Per a tot hindú (o jaina o budista) el karma és una llei física (tercera llei de Newton) i metafísica, de manera que tot acte de pietat, de cura al necessitat i al desprotegit, és correspost per una retribució del mateix valor al futur. Això és Karma, i per a algunes persones que creuen en aquest principi, realitzar actes benèfics cap als altres és una manera d'arribar a un millor estatut material futur.
Però el Karma-Ioga va més enllà d'això, perquè es basa en l'acció desinteressada, tenir cura i ajudar al proïsme sense esperar res a canvi. A través de la pràctica del Karma-Ioga la persona conrea l'empatia i la compassió cap als altres, així com el desinterès personal i el compromís amb la societat.
El Karma-Ioga es descriu en els primers capítols de la Bhagavad Gita, i s'emfatitza el treball social desinteressat. És a dir, complir amb el deure d'acord amb la naturalesa particular de cada persona (el que es coneix com a dharma en l'hinduisme), i ajudar al proïsme sense esperar res a canvi, és a dir, fer el servei pel servei en si mateix , per amor i compromís amb la professió, independentment dels fruits o el reconeixement d'aquesta.
Aquest Karma-Ioga ensenya a les persones a transcendir l'egoisme i l'afecció pels resultats personals, en benefici del servei als altres. Cultivar en la consciència de totes les persones l'empatia i la preocupació pel benestar de l'altre.
Les obligacions religioses inclouen diverses formes de caritat. Per exemple, les Escriptures obliguen a l'amo de casa a sortir per la porta principal abans de cada menjar i anunciar tres vegades: "¿Algú té gana? Vine a prendre el teu menjar! "I només després d'això la família pot menjar, amb convidats o sense. Això és només un petit exemple de les molts costums i preceptes religiosos que es poden trobar en l'hinduisme sobre la preocupació i la cura del proïsme.

 

Fabian E. López

És Llicenciat en Estudis Orientals per la Universitat del Salvador. Escuela de estudios Orientales (Buenos Aires-Argentina) i Expert en Estudis Orientals: Àrea Hinduisme-Ioga per aquesta universitat. Instructor de Ioga. Federación de Yoga de la República Argentina. Ha publicat "La Bi-unidad de Radha y Krishna: inconcebiblemente uno y diferentes a la vez". Revista digital de la Escuela de Estudios Orientales de la Universidad del Salvador.
Va impartir classes a la Universidad del Salvador - Escuela de estudios Orientales (Buenos Aires-Argentina) i al Centro de Eutonía y Iogaterapia, filial argentina del Lonavla Institute (India).
Actualment és docent del Instituto Bhaktivedante de España - Centro Bhaktivedanta. És membre de la comunitat hindú de Barcelona, i participa en les activitats de diàleg interreligiós de la UNESCO i de l’Ajuntament de Barcelona.