Logo

Actualitat

Homenantge a Lluís Duch (I)

- General

Amb motiu de la mort de Lluís Duch, intel·lectual, monjo de Montserrat i professor de l'Iscreb, volem recuperar la seva lliçó inaugural del curs 2016-17.  El recordem amb afecte i compartim el dolor de la seva pèrdua amb familiars i amics. 

La missa exequial de Lluís Duch tindrà lloc dimarts dia 13, a les 10.45h, a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, i serà presidida per l'abat de Montserrat, Josep M. Soler. Es podrà seguir en directe per Montserrat RTV.

Ll. Duch: "Provisionalitat i desconfiança, dos eixos entorn dels quals gira la societat moderna."

Lluís Duch ha començat la ponència explicant que cada època històrica, cada cultura i fins i tot cada persona en concret disposa de formes diferents per articular la insuportable i fonamental necessitat humana de rebre i emetre transmissions, i ha continuat: "sense exagerar, podem afirmar que l'actual crisi de transmissions afecta per igual a tots els sistemes que tenen vigència a les nostres societats: religió, política, escola, família, cultura... comparteixen una irrellevància creixent de les seves ofertes i referències."

 

El professor ha advertit que és necessari tenir present, sobretot en relació amb la religió cristiana, que a la nostra societat, s'està donant ara mateix un desemparaulament religiós que té com a conseqüència un agut analfabetisme religiós, que almenys, d'entrada, impossibilita a molts dels nostres coetanis tota possible forma de confessió religiosa (cristiana).

Tot això es dóna, segons Lluís Duch, perquè en l'actualitat, provisionalitat i desconfiança constitueixen dos eixos entorn dels quals amb summa freqüència gira la vida quotidiana de les societats modernes i del conjunt de les seves transmissions familiars, escolars, religioses i polítiques.

Sobre la velocitat: "L'augment del tempo vital en aquestes esferes desencadena un envelliment cada dia més ràpid dels continguts, de les transmissions. A causa de la invasió d'innumerables valors que ens assetgen per tots els costats, els continguts de les transmissions com si es tractés de simples receptes familiars, pedagògiques, i polítiques tenen cada cop una vida més curta i problemàtica. És molt difícil estar al dia perquè existeix una frenètica llei del canvi pel canvi que converteix en obsolet el que acaba de sortir del mercat."

Sobre la desconfiança: "Aquest sentiment s'ha convertit en un denominador comú de les formes de vida i visions del món de les societats actuals... en un acusat clima de desconfiança no existeix possibilitat que les transmissions siguin rebudes amb garanties de què el transmissor sigui veraç... en les societats contemporànies fer front amb decisió a la desconfiança i a l'augment deshumanitzador del tempo vita és un dels reptes més aguts i urgents que tenen les estructures d'acollida clàssiques en relació, sobretot, amb les seves transmissions.

El professor ha arribat a la conclusió que sembla evident que la qualitat o la manca de qualitat de les transmissions, i molt especialment les familiars i religioses, constitueixen el termòmetre més fiable per a mesurar la salut col·lectiva i individual d'una societat. Però, la premissa bàsica per a l'eficàcia de tota transmissió és la confiança que segurament, amb les excepcions de rigor, és la més gran i perillosa absent en les societats del nostre temps.

Llegir Lliçó inaugural completa Curs 16-17 en format PDF

Veure Lliçó inaugural en vídeo a Youtube

Breu biografia

Lluís Duch (Barcelona, 1936) és doctor en antropologia i teologia per la universitat de Tübingen i professor emèrit de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona, i de l’Abadia de Montserrat. És monjo de Montserrat des de 1961. Ha traduït al català i al castellà escrits de Luter, Müntzer, Silesius, Schleiermacher i Bonhoeffer. És autor de més de cinquanta llibres i opuscles, i de més de tres-cents articles i col·laboracions en obres col·lectives. La seva dilatada trajectòria intel·lectual ha estat reconeguda i estudiada al llibre d'homenatge Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluis Duch (tambè en castellà, (Fragmenta, 2011)