Logo

Actualitat

Dones cristianes, ànimes rebels

Iscreb-Mallorca - General

Un grup d'una quinzena d'alumnes, que estan cursant diverses assignatures de Batxillerat i DECA, han celebrat la tradicional trobada presencial. El títol de la jornada ha estat: "Dones cristianes, ànimes rebels". El professor Marc Mercadé ha elaborat un itinerari pel centre de Palma en honor a aquest lema.

El grup ha recorregut espais històrics del centre de la ciutat on es presenten dones que, mogudes per l'Esperit Sant, van rebel·lar-se contra la marginació de la dona del seu temps.

L'itinerari ha començat a l'església de Sant Miquel on es venera la imatge de la Mare de Déu de la Salut duta pel rei en Jaume. Aquí, els alumnes han meditat sobre com santa Maria va acollir el projecte de Déu tot i la incertesa de ser considerada una adúltera o mare fadrina. De fet, l'evangeli de Mateu parla dels dubtes de Josep en acceptar a Maria embarassada, i com la Mare de Déu va ser prou valenta per dir que sí a l'àngel Gabriel, tot i no tenir cap seguretat que l'alliberés del que podria ser l'estigma i la imaginació de tenir un fill sense un marit.

La segona aturada ha estat ser al Monestir de Maria Magdalena. Allà s'ha reflexionat sobre una altra valentia, la de, precisament, Maria Magdalena. Ella va ser la primera testimoni de la resurrecció tot i el poc nul valor que es donava al testimoni d'una dona llavors.

La tercera aturada, l'església de santa Eulàlia. Aquesta dona jove i valenta va mantenir-se fidel a la fe en Jesucrist rebel·lant-se contra la mentalitat greco-romana que considerava, com afirmava Aristòtil, que "en qualsevol mena d'animal, sempre la femella és de caràcter més feble, més maliciosa, més simple, més impulsiva."

La següent dona protagonista de l'itinerari, ha estat Santa Clara qui es va enfrontar sola amb el Sentíssim, per dues vegades a les tropes de Frederic II, demostrant un valor que cap dels seus conciutadans d'Assís va tenir. La seva pròpia decisió de seguir Sant Francesc es va haver de fer enfrontant-se al seu oncle que amb les armes es va presentar a Sant Damià per endur-se-la.

Després d'aquestes 4 aturades, el grup ha berenat, ha compartit les impressions d'aquest segon semestre i ha recobrat forces per continuar amb Santa Teresa de Jesús. D'ella s'ha reflexionat sobre la seva valentia perquè no es va espantar davant de les investigacions de la Inquisició a la qual va ser sotmesa i la seva voluntat de reformar l'Església.

Finalment, els alumnes s'han desplaçat a l'església de Santa Catalina de Siena que, tot i ser una noia jove, va fer claudicar a dos papes en les seves voluntats d'iniciar la guerra contra Siena i després Florència, i va aconseguir que Gregori XI engegués una reforma de l'Església i tornés a Roma.