Logo

Actualitat

Algunes recomanacions literàries per aquest estiu

Varios - General

Thich Nhat Hanh. El miracle de l’atenció plena. Una introducció a la pràctica de la meditació. Pagès editors. Lleida. 2015. 109 pp.

Quan l’espiritualitat degenera en coaching convé retornar als orígens incontaminats que no aspiren a la manipulació. Escrit en forma de carta als monjos el 1974, el text recorda que la meditació espiritual no consisteix en relaxació sinó en el compromís enmig de les circumstàncies més difícils. La síntesi que proposa entre el buddhisme theravada i mahayana recorda que no hi ha espiritualitat sense compassió.

Francesc-Xavier Marín i Torner, professor de Psicologia de la Religió a l’ISCREB.

 

Hermanita Magdeleine de Jesús. Escritos esenciales. Editorial Sal Terrae. Santander (2016). 192 pp.

Aquests textos són essencials, perquè són senzills, profunds, evangèlics. Magdeleine de Jesús, inspirada en la vida de Charles de Foucauld, és la fundadora de les Germanetes de Jesús. Rere les seves paraules i el seu estil de vida, sorgeix amb un dinamisme extraordinari, la seva relació amb Déu, el seu compromís amb el món, el seu sentit de la pobresa sense subterfugis, la seva espiritualitat que atreu quan se la coneix. Al cap i a la fi, la seva vocació a ser "llevat en la massa". Presència enmig del món sense deixar la vida contemplativa. Avançada al Concili Vaticà II, elabora una proposta de vanguardia. Sense actituds defensives. Amb moltes dificultats, però plena d'esperança. Un llibre que toca el cor i que nodreix com el gota a gota.

Lluís Serra Llansana, professor de Història de la missió apostòlica a l’ISCREB.

 

Emili Teixidor. 1972 (1a. Ed.). L'Ocell de Foc.  Cruilla 2011 (44a. Ed). 192 pp.

A partir de 12 anys fins quan es vulgui. Novel·la històrica d'aventures. Situa l'acció al s. XIII i novel·la les peripècies del temps del captiveri de Jaume I, infant, successor de Pere II el Catòlic a la corona de Catalunya-Aragó. S'hi descriu la vida de l'època: el poble, els senyors feudals, cavallers, els joglars, monjos, el papat, els albigesos... amb les intrigues, interessos, crueltats i generositats que els acompanyaven. El nom de l'autor ja és un estímul de lectura com a mestre de la llengua i de l’emoció que transmet llegir-lo. A més, estimula repassar els esdeveniments d'un temps tan llunyà i, alhora, ben proper.

Rosa  M. Boixareu i Vilaplana, professora d’Introducció a l’Antic Testament, Hermenèutica Bíblica, i Literatura jueva en època intertestamentària a l’ISCREB.

 

Ramon Llull. Llibre de les bèsties. Sembra llibres, 2015. 112 pp.

Atès que el 2016 ha estat declarat l’Any Llull per commemorar el setè centenari de la mort del pensador mallorquí Ramon Llull, jo recomanaria la lectura del Llibre de les bèsties, perquè les maquinacions i les intrigues de la guineu per fer-se amb el poder són plenament actuals i aplicables al món dels humans. Les reflexions de Llull en aquesta obra tan breu, després de 700 anys, estan carregades de valor i es fan imprescindibles.

Ester Busquets Alibés, Professora d’Història de la filosofia antiga i medieval a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic

 

Flavia Company Navau. Haru. La Galera, 2016. 384 pp.

Un llibre de tauleta de nit, de tarda d'estiu tranquil·la mentre et dediques un temps a tu mateix, perquè es llegeix a trossets mentre va entrant dins teu, i tornar enrere si cal. Una vida que és un viatge, i que ens interroga sobre la conseqüència de les nostres actituds. Tots som HARU, tots ens hi podem identificar. Unes paraules "suficient és suficient", "cada dia és una vida sencera", paraules per comprendre i estimar la vida mitjançant el viatge interior d'una jove que ens transmet una filosofia de vida, de reconciliació, d'estimació.

 

Anna-Bel Carbonell Rios, direcció pedagògica a l’ISCREB