Logo

Actualitat

Cap a l'esperit

Jordi Corominas guia la primera conferència del Diploma d’especialista universitari en Mitologia i Simbologia d’aquest curs. Parla sobre l’esperit. Si no va poder assistir a la xerrada pots recuperar-la aquí.

fields.llegir_mes

Cuidem-nos

Quantes vegades, de fa ja força temps, ens hem acomiadat desitjant-nos: «Cuida’t!» o bé «Cuideu-vos!»… No sabria dir qui va tenir la idea de transformar aquesta salutació en un «Cuidem-nos!».

fields.llegir_mes

Preparats per a un nou curs

Estem preparant un nou curs a l’ISCREB. Tot i les circumstàncies en les quals ens trobem, i prenent les mesures de seguretat convenients, comencem tant els estudis presencials com els virtuals.

fields.llegir_mes

Bon estiu!

L’ISCREB comença les vacances a finals d’aquesta setmana. Abans de marxar, però, us volem deixar amb les recomanacions fílmiques i de lectura que alguns dels nostres professors ens han deixat.

fields.llegir_mes

SIMONE WEIL: EL SILENCI DE DÉU

Simone Weil és un personatge fascinant, polièdric i controvertit. Nascuda en el si d’una família jueva no practicant i benestant, des de ben joveneta es va preocupar per la situació dels més desfavorits. Dotada d’una ment brillant, visqué acompl

fields.llegir_mes

Tabor. El Déu amagat en l’experiència

Tabor. El Déu amagat en l’experiència (Ed. Claret). En aquesta ocasió, Otón ens convida a reflexionar sobre el sentit de l’experiència espiritual. Com ens explica l’autor, «l’Evangeli ens proposa una trobada amb Jesús, és a dir, fer una ex

fields.llegir_mes

La recepta cristiana pel món postpandèmic

En un context post pandèmic, o més concretament holo endèmic, la oportunitat del que és global s’ha convertit en amenaça, i de les suposades fortaleses, ja conegudes com a veritats amb peus de fang, n’hem tastat abastament les febleses.

fields.llegir_mes

LA CURA AL HINDUISME

La cura dels altres es considera uns dels pilars essencials en els sistemes de creixement espiritual, el Karma-Ioga és un exemple d'això. Per a tot hindú (o jaina o budista) el karma és una llei física (tercera llei de Newton)

fields.llegir_mes

Revista Horitzó i vídeo

Número 2 d’Horitzó (Redacció ISCREB) Presentem el segon número de la revista Horitzó. Revista de Ciències de la Religió, publicació anual de caràcter interdisciplinari de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona

fields.llegir_mes

El Papa Francesc al país d’Abraham

El Papa Francesc ha visitat l’Iraq entre el 5-8 de març: “Feia temps que anhelava visitar el país, i sobretot, conèixer els seus habitants” (Videomissatge abans del viatge apostòlic), plenament conscient de la importància espiritual de l’Iraq

fields.llegir_mes

És la Pasqua

Una barreja de por i il·lusió es mastegava aquella nit a les cases dels esclaus. Havien sofert l’enduriment de les mesures del seu esclavatge, tenien notícies de les tensions i discussions de Moisès amb el faraó per aconseguir una sortida de tres d

fields.llegir_mes

LA FRATERNITAT CRISTIANA: REFLEXIÓ BÍBLICA

- la persona humana és un jo (consciència) en relació (amb la realitat: jo, els altres, allò altre); - la primera i més decisiva força present en el ser és el desig de continuar en essent (romandre en el ser, viure, esdevenir més i més allò que

fields.llegir_mes

EL SENTIT (BÍBLIC) DE LA SETMANA SANTA

"Us recordo, germans, l'evangeli que us vaig anunciar i que vosaltres acollíreu... Primer de tot us vaig transmetre el mateix ensenyament que jo havia rebut: Crist morí pels nostres pecats, com deien ja les Escriptures, i fou sepultat; ressuscità el te

fields.llegir_mes

L’aranya i la mona

Tal faràs tal trobaràs. Però en aquest conte de Sierra Leone s’obren portes a una nova comprensió. Certament els protagonistes estan triats amb molta cura: una mona i una aranya. Podem trobar un parella més desbaratada?.

fields.llegir_mes

El Dubte de Tomás

Manuel de Tuñas Martín, antic alumne de l’ISCREB ens parla en la seva tesina sobre Tomàs. la manifestació de fe de Tomàs ens posa sobre la pista de com s´arriba a aquesta fe en tractar-se d´una realitat transcendent.

fields.llegir_mes

Inici del segon semestre a l'ISCREB

Iniciem un nou semestre a l’ISCREB. Donades les circumstàncies de la pandèmia en la qual encara ens trobem, continuem amb totes les classes en format virtual. A finals de gener i principis de febrer comença el segon període de matriculacions.

fields.llegir_mes

Fratelli Tutti: de socis a germans

La nova encíclica del Papa Francesc vol proposar una “forma de vida amb sabor a Evangeli”, com volia sant Francesc d’Assís, en qui s’inspira. Francesc ens convida a un amor que va més enllà de les barreres de la geografia i de l’espai.

fields.llegir_mes

Esperança

Advent espera i esperança. Sabem qui esperem, l’Emmanuel, però quan hi posem rostre a Aquest esperat, se’ns fa difícil l’esperança

fields.llegir_mes

Amb el Papa Francesc

El Papa Francesc em sorprèn; em captiva la seva humilitat, serenitat i preocupació per la humanitat ferida, especialment per aquella part més feble i amb menys recursos humans per afrontar els efectes devastadors de la pandèmia

fields.llegir_mes

Tornem-hi...

La crisi del Coronavirus ha generat debats que toquen temes com el valor que té la gent gran per a la societat, quin valor té la vida de la gent gran, el valor de morir acompanyat, o de poder-se acomiadar dels teus abans de morir.

fields.llegir_mes

Mor el P. Hilari Raguer

La missa exequial tindrà lloc dissabte, a les 10.45h, i serà presidida pel P. Abat Josep M. Soler; es podrà seguir en directe per Montserrat TV (www.montserrattv.cat)

fields.llegir_mes

Covid: nova forma de relacionar-nos

Aquesta pandèmia ens ha tocat a tots en major o menor mesura, o perquè hem patit la Covid, o perquè hem estat confinats, o perquè hem perdut éssers estimats, o perquè hem viscut el lliurament pels altres fins a l'esgotament.

fields.llegir_mes

Inici de curs a l’ISCREB

Iniciem un nou curs a l’ISCREB. Tot i les circumstàncies en les quals ens trobem, i prenent les mesures de seguretat convenients, comencem tant els estudis presencials com els virtuals.

fields.llegir_mes

Bon estiu!

Abans de marxar de vacances us deixem amb recomanacions fílmiques que ens fan els nostres professors i una proposta de recull fotogràfic a Instagram. Bon descans, ens veiem a la tornada.

fields.llegir_mes

Societat, litúrgia i inculturació

L’espurna que encén la flama de la tesina és la lectura d’un article a La Vanguardia en què es descriu una iniciativa que té lloc a la parròquia de Santa Anna a Barcelona i que algunes persones anomenen missa per a agnòstics.

fields.llegir_mes

II Espacio Verano Sur

Un treball sistemàtic per a descobrir l’exhortació apostòlica Christus Vivit, un regal del Papa Francesc a l’Església Universal, oberta a tots els joves directament, i a qualsevol cristià indirectament, tingui l’edat que tingui.

fields.llegir_mes

Filosofia i Llibertat

Lliure és el vent. El ventijol que visita el nostre litoral viatja sense esforç, i la ràfega que esventa el sembrat no sap de cap límit que li sigui propi.

fields.llegir_mes

Covid-19 i narració bíblica

Al desembre del 2019, a la ciutat xinesa de Wuhan, s’hi identifiquen els primers casos d’una malaltia anomenada COVID-19 ocasionada per un nou tipus de coronavirus. A dia d’avui ha sigut declarada com a pandèmia per la OMS.

fields.llegir_mes

El símptoma com a símbol

Anotacions sobre la conferència del Dr. Pedro Yscadar. El símbol és un element estructural de la vida psíquica. A partir de la relació entre allò simbòlic i la psicologia analítica podem construir una concepció de la persona i la malaltia.

fields.llegir_mes

Signes d'una espiritualitat laica

Publiquem la tesina final de José Bobadilla qui reflexiona sobre els signes d'una espiritualitat laica, una anàlisi simbòlica de textos religiosos en el marc de l'epistemologia axiològica de Marià Corbí.

fields.llegir_mes

No han mort en va

Dolors Oller, professora de diverses assignatures a l’ISCREB, reflexiona al llarg d’aquests tres articles sobre la responsabilitat que té la persona creient davant el que està passant al Mediterrani.

fields.llegir_mes

Diàleg o violència

Avui, en la política catalana i espanyola, no parem de sentir parlar de la necessitat del diàleg per encarar el conflicte català, tot i que aquest no s’acaba d’establir mai.

fields.llegir_mes

100 personatges bíblics

Aquest llibre parla de 100 personatges bíblics que són els autèntics «patidors» de la història de la Terra (Zeus, Aaron, Moisès, Satan, David, Abraham, Maria Magdalena, Adam i Eva, reis fenicis, emperadors romans, i un llarg etcètera).

fields.llegir_mes

Color porpra

Avui, l'Església s'enfronta a grans reptes que no es resolen amb l'immobilisme, la inèrcia o la precipitació. Els cardenals poden aferrar-se al seu estatus de porprats com una prerrogativa principesca, o bé assumir el pes de la porpra.

fields.llegir_mes

El pessebre sota l’escala

El pessebre s’ha instal·lat a sota l’escala del món, entre els pobres, els que no tenen res, els oblidats, els oprimits...I nosaltres, hem de saber aturar-nos al peu de l’escala i mirar allà sota, on normalment no es mira, perquè segur que allà

fields.llegir_mes

Els símbols a examen

No hi ha només la relació entre cada subjecte i la realitat, sinó sobre tot el lligam intersubjectiu que institueix un món compartit. D'aquesta manera, els símbols constitueixen una relació que permet posar en joc la dimensió social.

fields.llegir_mes

La Mallorca de Ramon Llull

Un grup d'una quinzena d'alumnes, de Batxillerat i DECA, ha celebrat aquest cap de setmana, la tradicional trobada presencial a Mallorca. L'eix temàtic de la trobada ha tingut com a protagonista Ramon Llull.

fields.llegir_mes

L'acompanyament espiritual a les presons

Miguel Ángel Jiménez es va diplomar a l’ISCREB en Ciències Religioses. És jubilat i col·labora com a voluntari a la presó de BRIANS acompanyant a presos. També col·labora com a diaca a la parròquia de Sant Miquel de Molins.

fields.llegir_mes

Una església viva pels joves d'avui

Durant aquest curs, l’ISCREB ha començat a col·laborar amb el portal de notícies de l’Església Arxidiocesana de Barcelona. Hem establert una nova secció d’articles d’opinió en la que hi participen professors, alumnes, i amics.

fields.llegir_mes

Bon estiu

L'ISCREB se'n va de vacances, romandrà tancant fins el dia 2 de setembre. Bon estiu amb aquesta llista de llibres recomanats pels nostres professors.

fields.llegir_mes

Estem fets d’històries

L'Església sovint ha sigut guardiana de les arts i les humanitats, i amb el Concili Vaticà II es va proclamar "experta en humanitats", em sembla que pot ser vist com un bon auguri que l'ISCREB ofereixi un Diploma en Mitologia i simbolisme

fields.llegir_mes

Primer Espai Estiu Sud

Alegria i nostàlgia van ser les emocions que es van viure dimecres passat en la clausura del primer “Espai d’estiu sud” d’Espanya per a educadors en la Fe.

fields.llegir_mes

La permanència dels mites

Cada societat humana, en la complexitat del seu ara i aquí concrets, mitifica unes realitats per tal que, a través de la seva simbolització, destaquin per damunt d'unes altres.

fields.llegir_mes

Les dones del No-Do

Carme Gil, doctora en història contemporània, ha presentat una conferència en la qual s'ha fet un repàs ràpid del paper de la dona de la postguerra, és a dir en els anys 1943-1956. En concret, de com va ser representada a les projeccions del No-Do.

fields.llegir_mes

Bona festa de la Pentecosta

La festa de Pentecosta és coneguda popularment com a Pasqua granada. Els primers fruits de la mort i resurrecció de Jesús es manifesten amb el do de l’Esperit als deixebles.

fields.llegir_mes

Incendi a Notre- Dame

L'Iscreb lamenta l'incendi de la Catedral i uneix les seves pregàries a les dels parisencs. Eloi Aran, professor de l'Iscreb, escriu aquest article a Catalunya Religió.

fields.llegir_mes

Una Setmana ben Santa

La peregrina Egèria ens explica que a Jerusalem a finals del segle IV el diumenge abans de Pasqua s’hi feia una processó que anava des de la Muntanya de les Oliveres fins a la basílica.

fields.llegir_mes

Gaudí, arquitecte de Déu

Conferència organitzada per l'Associació d'Amics, Alumnes i Antics Alumnes de l'Iscreb. José Manuel Almuzara ha fet una ponència sobre l'obra de l'arquitecte Antoni Gaudí.

fields.llegir_mes

Els murs de la por

L'ésser humà és un animal de fronteres. Marquem el territori que sentim com a nostre. Ens apropiem de l'espai i ens protegim per a què altres no l'ocupin.

fields.llegir_mes

Epifania a orient

“Celebrem un dia santificat per tres miracles: avui, l'estel va guiar els mags al pessebre; avui, a les noces, l’aigua fou convertida en vi; avui, Crist, per salvar-nos, volgué ser batejat per Joan en el Jordà”.

fields.llegir_mes

Trobada amb la Universitat Mohamed Premier

El president de la Universitat Mohamed Premier (UMP), Dr.Mohammed Benkaddour, ha arribat aquest dilluns a Barcelona per reunir-se amb Ramon Batlle, director de l'ISCREB. La intenció de la UMP és reforçar les relacions internacionals per així oferir

fields.llegir_mes

Homenatge Lluís Duch (II)

Lluís Duch (1936-2018). In memoriam. Dissabte 10 de novembre moria Lluís Duch. Nascut al barri de Gràcia de Barcelona, va abandonar els estudis de química per ingressar el 1961 a Montserrat i ser ordenat de prevere el 1969.

fields.llegir_mes

Homenantge a Lluís Duch (I)

Amb motiu de la mort de Lluís Duch, intel·lectual, monjo de Montserrat i professor de l'Iscreb, volem recuperar la seva lliçó inaugural del curs 2016-17. El recordem amb afecte i compartim el dolor de la seva pèrdua amb familiars i amics.

fields.llegir_mes

Preguntes davant la mort

Arriba el Dia dels Difunts on recordem les persones difuntes, anem als cementiris i visitem la tomba dels avantpassats. Des de l’Iscreb recuperem la lectura del quadern de Cristianisme i Justícia “Les preguntes que portem a dins”, del professor

fields.llegir_mes

El Déu amagat

Oferim un espai on compartir la lectura d’aquesta obra “El Déu amagat” que cerca un diàleg crític amb la societat. El Dr. Josep Otón acompanya al grup i facilita la conversa, l’aprenentatge i el delit per llegir. Comencem el 27 d'octubre.

fields.llegir_mes

Gràcies Javier

Javier Velasco Arias professor de l’Iscreb. Els estudiants, professors i el personal d'administració, direcció i serveis de l’Iscreb el recordem amb afecte i compartim el dolor de la seva pèrdua amb la seva família i els seus amics.

fields.llegir_mes

Fonamentalisme i Religió

El present article tracta sobre el fonamentalisme, la religió i la seva connexió. En concret explica què és i es posa de manifest els diferents tipus de fonamentalismes i el seu abast d’acció.

fields.llegir_mes

Una nova manera de viure

Vivim en el món del canvi accelerat i de la complexitat; vivim en la superficialitat. No trobem temps per escoltar-nos, per anar cap al nostre interior, per sentir el clam dels més necessitats.

fields.llegir_mes

Any Llull

Any Llull... Apropem-nos a la figura d’aquest mallorquí, nascut l’any 1232 i mort el 1316, educat com a cavaller, trobador i terciari franciscà en la seva maduresa.

fields.llegir_mes

"Ressorgir quan gairebé no queda res"

Una ombra d’abatiment i descoratjament ens cobreix dia a dia quan els mitjans de comunicació ens posen davant els ulls una realitat que humanament i teològica ens sobrepassa: el mar i la terra han esdevingut un turment.

fields.llegir_mes

Nou conveni de col·laboració

El curs 2016-17 comptarà amb un nou conveni de col·laboració entre l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) i la comunitat teològica evangèlica de Xile (CTE).

fields.llegir_mes

Soledats

Sovint envegem aquelles persones que tenen el do de ser unes veritables relacions públiques i que, a més, tenen aparentment moltes persones amigues i conegudes.

fields.llegir_mes

Qüaresma: això era i no era

El temps de Quaresma és com un viatge pel desert cap a la terra promesa. Aquest viatge però no es fa pels camins i les viles de la nostra terra, sinó a través de la geografia del nostre cor.

fields.llegir_mes

Nou curs monogràfic on-line: La culpa

La culpa és una noció antiga i de llarguíssim recorregut en què gradualment s’hi ha anat afegint contribucions provinents de diferents disciplines i dimensions, es tracta d'un concepte d'una riquesa i d'una complexitat importantíssimes.

fields.llegir_mes

Una mica més orfes

El P. Cebrià M. Pifarré i Clapés, monjo benedictí del Monestir de Montserrat, ens ha deixat en la vigília de l’Epifania del Senyor d’enguany.

fields.llegir_mes

Cebrià Pifarré, mestre

El dimarts 5 de gener va morir, al Monestir de Montserrat, el pare Cebrià M. Pifarré, un dels savis i erudits benedictins. Pifarré era expert en els Pares de l'Església, autors grecs i llatins dels inicis del cristianisme. Vas ser professor a l'Iscreb

fields.llegir_mes

Piulades al vent

"Piulades al Vent - Pensaments d’un captaire de l’Esperit" és el nou llibre de Cinto Busquet qui va ser professor de Teologia fonamental a l'ISCREB fa un parell d'anys.

fields.llegir_mes

Jesús i les dones en els evangelis (3)

Begonya Palau, professora de l’Iscreb, ens acosta en tres articles, la relació directa de les dones amb Jesús, filles del seu temps, però protagonistes d’escenes profundes amb el Mestre. El tercer text és sobre l'amor com una força alliberadora.

fields.llegir_mes

Jesús i les dones en els Evangelis (2)

Begonya Palau, professora de l’Iscreb, ens acosta en tres articles, la relació directa de les dones amb Jesús, filles del seu temps, però protagonistes d’escenes profundes amb el Mestre. En aquest segon text escriu sobre la fe com a atreviment.

fields.llegir_mes

Fòrum paulí

A l'edició de 2015, Begonya Palau, professora a l'ISCREB, participa parlant de Jesús i les dones en els relats bíblics.

fields.llegir_mes

II Jornada Teologia al Jardí

Teresa Maria Lacorte Pí és doctora i especialista nacional i europea en Psicologia Mèdica. Estudia a l'ISCREB virtual i forma part del Comitè Organitzador de la Jornada de Teología al Jardí.

fields.llegir_mes

X Curs de formació interreligiosa

Del 6 al 10 de juliol del 2015, al Monestir de Montserrat, es celebra el X Curs de formació interreligiosa. Aquesta edició està co-organitzada per el Diàleg Interreligiós Monàstic i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona.

fields.llegir_mes

Cristianisme i islam, mites i realitats

Els estudiants de l’ISCREB virtual que resideixen a Mallorca s’han trobat el 25.04.2015 per a celebrar la seva jornada presencial al Monestir de Santa Magdalena (Palma). S’ha reflexionat sobre la relació entre Cristianisme i lslam.

fields.llegir_mes

Ezequiel, un profeta actual

Ezequiel és el profeta de l’exili, qui dóna esperança en temps de crisi política i espiritual sense estalviar la denúncia de la violència, la injustícia, la infidelitat.

fields.llegir_mes

Teresa de Jesús pel segle XXI

Avui en dia, parlar de relació d’amistat amb Déu ens sembla normal, i difícilment podria ser d’una altra manera. Tot i així, al segle XVI, parlar d’amistat amb Déu com a categoria teològica era una absoluta novetat.

fields.llegir_mes

Conflictes i recursos naturals

Certs productes venuts per empreses europees contenen recursos naturals que financen violència i provoquen sofriment. Nosaltres, dirigents de l’Església Catòlica en el món, instem a la Unió Europea que acabi amb aquesta situació.

fields.llegir_mes

“Hem venjat el profeta Muhammad”

Refelxió de Jaume Flaquer, professor de l'ISCREB. Amb aquest crit obria foc a discreció un dels terroristes a les oficines del setmanari satíric Charlie Hebdo, una espècie de “El Jueves” francès, provocant almenys dotze morts.

fields.llegir_mes

Mestres espirituals del segle XX

Aquest febrer, Jesús Renau sj., presenta un nou curs monogràfic a l’ISCREB. El mòdul pretén dur a terme una aproximació a diversos mestres espirituals que han dut a terme la seva aportació al bagatge espiritual del cristianisme encarnat en el s.XX

fields.llegir_mes

El foc i les cendres, reflexió d'un protestant

Aquest estiu, recuperant un dels llibres que m'havia proposat acabar de llegir, vaig ensopegar amb una sentència atribuïda al músic i compositor Gustav Mahler (1860-1911), que em va fer pensar: «Tradition ist die Weitergabe des Feuers und nicht die A

fields.llegir_mes

Nadal, l’imaginari simbòlic

Aquest és el primer article d'una sèrie que tot just comencem. Diferents professors de l'Iscreb publicaran els seus escrits cada setmana. Rosa Maria Boixareu ens parla de l'imaginari simbòlic del Nadal.

fields.llegir_mes