Seminari de Síntesi Teològica
- fields.tag_titulacio: Batxillerat en Ciències Religioses
- fields.tag_modalitat: Iscreb Presencial
- fields.tag_curs: 3er | fields.tit_semestre: 2n | fields.tag_ects: 6 | fields.tag_hores_setmanals: 3
- fields.tag_area: Filosofia-Teologia | fields.tag_periode: 2n semestre
- fields.tag_professorat: Dr. Jordi Corominas i Escudé |
fields.tag_justificacio
L’assignatura de síntesis teològica pretén ajudar a l’alumne a realitzar una síntesis i una integració personal dels continguts estudiats durant els tres anys del Batxillerat en ciències religioses.
fields.tag_requisits
Competències:
1. Consciència de la complexitat del missatge cristià dins la diversitat del marc cultural/social/teològic actual.
2. Desenvolupament de la capacitat crítica respecte d’un objecte d’estudi determinat.
3. Capacitat de comprendre, relacionar i situar-se críticament davant d’idees, valors, actituds.
4. Capacitat per relacionar i transferir els coneixements teòrics a situacions pràctiques.
5. Capacitat de transmetre de forma organitzada i coherent els coneixements adquirits.
6. Coneixement dels fonaments de la teologia cristiana: Déu, Crist, revelació, fe i raó, Escriptura, Tradició, Magisteri, comunitat eclesial.
7. Coneixement crític, rigorós, actualitzat i contextualitzat de les categories teològiques fonamentals del missatge cristià.
8. Comprensió de l’articulació sistemàtica de les categories teològiques en el tot raonablement coherent del missatge cristià.
Objectius:
1. Ordenar i distingir les diferents perspectives i mètodes compresos en els estudis teològics essent capaç de veure tant la seva complementarietat, com, a voltes, la seva conflictivitat.
2. Distingir entre allò més nuclear en la tasca teològica d’allò més accessori aconseguint una certa sistematització dels diferents continguts i nivells d’estudi.
3. Fer descobrir a l’alumne mitjançant el debat i les exposicions la problematicitat constitutiva de tota ciència, tant de les ciències religioses com de la ciència teològica i alhora la passió de discutir, dialogar i confrontar-se personalment amb les diferents propostes dels grans teòlegs i investigadors.
4. Preparar al alumne per a la presentació del examen comprensiu que té lloc al final del Batxillerat.
Metodologia:
En el Seminari de Síntesi Teològica cal elaborar i presentar un treball escrit que demostri la capacitat de plantejar l’argument elegit i redactar una Memòria, com a final del Seminari de Síntesi, en la qual s’articulen coherentment els continguts centrals de Ciències Religioses entorn d’un eix vertebrador. Aquesta memòria serà qualificada per una comissió i haurà de tenir entre 20 i 30 pàgines.